Blog
Proprietarii autovehiculelor nepoluante pot primi, la cerere, numere de înmatriculare verzi

Proprietarii autovehiculelor nepoluante pot primi, la cerere, numere de înmatriculare verzi

Începând cu data de 27 iunie 2022, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România, potrivit datelor deținute de D.R.P.C.I.V., pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor devine prima instituție publică din România care deține autovehicule dotate cu numere verzi.

„Numerele de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm practic, cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite. Autoritățile locale, pot implementa politici de reducere a poluării în marile aglomerări urbane. De asemenea, acest instrument ne pregătește și pentru momentul 2035, când Europa va pune pe piață doar autoturisme cu emisii zero”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Conform Ordinului comun al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, al ministrului afacerilor interne şi al viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi infrastructurii, numerele verzi de înmatriculare (litere și cifre de culoare verde – n.red.) vor fi acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2 (mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen).

Din acest an, pentru Programul Rabla Plus, s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanţării este următorul:

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in (cu excepţia motocicletelor), care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
  • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se mai poate acorda un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
sursa: greenreport, foto
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x