Blog

În cifre | Emisiile cresc global dar scad în UE. Progres?
UE și-a stabilit obiective ambițioase și concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Anul 2023 a fost cel în care emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut semnificativ în Uniunea Europeană, o diminuare comparabilă cu cea din anul pandemiei – 2020. Din păcate, scăderea nu se regăsește la nivel global, însă este de menționat că ritmul…
10/01/2025
Fara comentarii adaugate
6 moduri simple în care să ajuți la salvarea Planetei, în 2025
Când spui „încetinirea schimbărilor climatice” te gândești la o sarcină copleșitoare, nu-i așa? Și ai dreptate. Chiar este o mulțime de treabă de făcută. E nevoie de strategii și măsuri drastice, pe care trebuie să și le asume guvernele lumii. Dar schimbarea în bine nu vine doar de la nivel înalt.   Contează mult și lucrurile mici pe care le poți…
08/01/2025
Fara comentarii adaugate
Mediul în 2024: recorduri de temperatură, furtuni puternice și secete prelungite. Plus câteva vești bune
Anul 2024 a adus noi recorduri de temperatură și fenomene extreme, dar printre știrile alarmante au apărut și raze de speranță pentru un viitor climatic mai bun. In 2024, climatologii sperau că slăbirea fenomenului El Niño ar putea aduce un an ceva mai răcoros, după recordurile de temperatură din 2023. Nu a fost cazul. Oamenii de știință avertizează că 2024 va…
30/12/2024
Fara comentarii adaugate
Poluarea luminoasă și amenajarea urbană, sau cum să redescoperim farmecul nopții
Poluarea luminoasă începe să fie luată în considerare din ce în ce mai mult în proiectele de amenajare urbană, iar specialiștii în iluminat public caută soluții care să protejeze biodiversitatea fără să afecteze activitățile umane. În birourile sale din Paris, François Migeon, designer de iluminat, lucrează împreună cu echipa sa la un proiect pentru un cartier ecologic în Pantin, în apropierea…
23/12/2024
Fara comentarii adaugate
Arctica emite în prezent mai mult dioxid de carbon decât absoarbe. Incendiile de vegetație, principala cauză
Arctica, o regiune a lumii deosebit de vulnerabilă la efectele încălzirii globale, emite în prezent mai mult dioxid de carbon (CO2) decât stochează, în principal din cauza distrugerii vegetației sale, potrivit unui raport istoric al SUA publicat marți și citat de agenția de presă AFP. „După ce a stocat dioxidul de carbon în solul înghețat timp de mii de ani, tundra…
12/12/2024
Fara comentarii adaugate
România se pregătește să cadastreze 70% din lungimea cursurilor de apă
Aproximativ 70% din lungimea cursurilor de apă din România urmează să fie cadastrată, grație finanțării asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Bugetul alocat este de aproximativ 30 de milioane de euro. România se numără printre țările europene cele mai vulnerabile la inundații, confruntându-se frecvent cu pagube semnificative. Peste un milion de hectare sunt expuse acestui risc, iar aproape…
04/12/2024
Fara comentarii adaugate
La un an de la lansarea SGR, romanii au returnat peste trei miliarde de ambalaje
Peste trei miliarde de ambalaje cu simbolul “SGR” au fost colectate în primul an de la lansarea Sistemului Garanție-Returnare, a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, RetuRo, administratorul sistemului. “La 12 luni de la lansarea acestui program național, rezultatele confirmă succesul sistemului, cu peste trei miliarde de ambalaje SGR returnate de consumatori până în prezent, revoluționând gestionarea deșeurilor de ambalaje și…
29/11/2024
Fara comentarii adaugate
Mediului înconjurător – Ce se poate face pentru un viitor mai bun?
Mediul înconjurător este văzut ca o mare locuință a tuturor oamenilor și, din acest motiv, trebuie păstrat cât mai curat pentru a duce o viață sănătoasă și pentru promisiunea unui loc mai bun generațiilor viitoare. Multă vreme planeta a fost considerată mult prea mare încât omul prin acțiunile lui să îi aducă daune, dar realitatea a arătat că echilibrul natural este…
20/11/2024
Fara comentarii adaugate
Un mediu sănătos este indispensabil pentru o economie durabilă și o societate echitabilă
Planeta noastră se confruntă cu provocări fără precedent în ceea ce privește mediul și clima, iar cumulate acestea reprezintă o amenințare la adresa bunăstării noastre. Dar încă nu este prea târziu pentru a lua măsuri ferme. Chiar dacă sarcina poate părea intimidantă, avem încă posibilitatea să reversăm unele tendințe negative, să ne adaptăm pentru a minimiza daunele, să refacem ecosistemele esențiale…
18/11/2024
Fara comentarii adaugate
Provocările agriculturii regenerative: nevoi și soluții pentru fermieri
Un raport recent arată că eliberarea a doar 1% din carbonul din solurile europene ar echivala cu emisiile unui miliard de mașini pe an! Experții avertizează că adoptarea agriculturii regenerative este esențială pentru reducerea emisiilor de carbon, dar fermierii întâmpină dificultăți financiare în această tranziție. Conform unui raport publicat de mișcarea globală Salvează Solul, eliberarea a doar 1% din carbonul stocat…
12/11/2024
Fara comentarii adaugate
Râurile României seacă, unul după altul
Patru râuri au secat, luni, în România: au secat complet Glavacioc și Sabar, în sudul țării, și porțiuni din Bahlui și Miletin, în nord-est. Multe altele ar putea fi în aceeași situație, dar nu sunt monitorizate, iar 658 de localități primesc apă doar în anumite intervale orare, din acest motiv. Mai multe poți citi la Europa Liberă, care a urmărit și…
29/08/2024
Fara comentarii adaugate
Distugerea naturii in parcul IOR din Bucuresti
              Mihail Gavril Dragolea a documentat în ultimele luni luptele cetățenilor pentru a opri distrugerea unei părți semnificative din Parcul IOR, aflat în sectorul 3 al Bucureștiului. Mai bine de 12 hectare de spațiu verde ar putea fi pierdute pentru totdeauna pentru oraș și oamenii lui, după un lung șir de manevre juridice și administrative. Miza…
03/07/2024
Fara comentarii adaugate
2 milioane de ambalaje au fost returnate în ianuarie prin Sistemul de Garanție Returnare
Peste două milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori în luna ianuarie 2024, prin intermediul Sistemului de Garanţie Returnare, anunță Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În prima lună de funcţionare – decembrie 2023 – producătorii şi importatorii de băuturi au pus pe piaţă aproximativ 45 de milioane de ambalaje cu marca SGR, iar numărul acestora a crescut la circa 180 de…
21/02/2024
Fara comentarii adaugate
Primele șase companii de lactate din lume vor începe să își facă publice emisiile de metan
Şase dintre cele mai importante companii de lactate la nivel mondial vor începe să dezvăluie public nivelul emisiilor lor de metan, marcând un nou angajament anunţat marţi în cadrul conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai, conform informaţiilor transmise de Reuters. Efectivele de animale sunt responsabile pentru aproximativ 30% dintre emisiile globale de metan din surse precum bălegarul şi…
06/12/2023
Fara comentarii adaugate
Premieră în România: amendă record de 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde
Proprietarii celor 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde, a anunțat primarul general, Nicușor Dan. Amenda a fost dată pentru că pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată. „Am venit să…
01/11/2023
Fara comentarii adaugate
Sistem de colectare a deșeurilor, instalat pe râul Jiu
Un sistem modern de colectare a deșeurilor a fost montat pe râul Jiu, in cadrul uni proiect finanțat de câtre o companie de îmbuteliere a apelor minerale. Râul Jiu a fost votat, aläturi de alte douà cursuri de apã, în cadrul unei competitii, pentru a beneficia de un astfel de sistem. „Facem încã un pas in lupta cu gunoaiele! Capcane pentru…
23/10/2023
Fara comentarii adaugate
Un nou standard pentru combaterea greenwashing-ului pe piețele de obligațiuni
Un nou standard pentru combaterea greenwashing-ului pe piețele de obligațiuni va fi creat ca urmare a acordului atins între negociatorii Parlamentului European și președinția Consiliului deținută de Suedia. Documentul prevede elaborarea unor norme numite “European Green Bonds Standard” (EUGBS) pentru obligațiunile verzi,  care vor permite investitorilor să se orienteze către tehnologii și afaceri sustenabile. Acordul le dă investitorilor libertatea să combată green-washing-ul…
12/10/2023
Fara comentarii adaugate
70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030 la nivel european
Piața pompelor de căldură va crește la 14 milioane de unități instalate în Europa până în 2030, dintre care aproximativ 10 milioane vor fi sisteme hidronice de încălzire, estimează experții Daikin. Astfel, 7 din 10 locuințe la nivel european vor fi dotate cu o pompă de căldură, comparativ cu 2 din 10 în prezent, majoritatea fiind sisteme hidronice. România se aliniază…
11/10/2023
Fara comentarii adaugate
Papa îndeamnă țările bogate să combată criza climatică
Papa Francisc îndemnă țările bogate să acționeze și să facă schimbări profunde pentru a combate criza climatică. În mesajul apostolic intitulat ,,Laudate Deum”, el apără activiștii de mediu și face un apel către guverne să transforme summit-ul COP28 din Dubai (Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 30 noiembrie – 12 decembrie) într-un moment decisiv pentru a vindeca această ,,boală tăcută care ne afectează…
10/10/2023
Fara comentarii adaugate
„Declarația Europeană pentru Ciclism”
„Declarația Europeană pentru Ciclism” își propune o recunoaștere a ciclismului ca mijloc de transport durabil, accesibil și promotor al incluziunii, având beneficii economice și de sănătate semnificative pentru Uniunea Europeană. Declarația a fost lansată la Sevilla, în cadrul Zilelor europene ale mobilității urbane de pe 4 octombrie, de Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean. Documentul detaliază principiile și acțiunile-cheie pentru promovarea…
09/10/2023
Fara comentarii adaugate
Descinderi DIICOT la mafia gunoaielor. 1.500 de tone de deşeuri au fost introduse ilegal în țară
Descinderi în forţă la mafia deşeurilor. Cum acţionau firmele care importau gunoaie din vestul Europei, mai ales din Italia Zeci de percheziţii au loc duminică în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, fiind vizat un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar, potrivit News.ro. Pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost…
02/10/2023
Fara comentarii adaugate
România, dată în judecată la CEDO din cauza schimbărilor climatice
Șase tineri portughezi au dat în judecată la CEDO 32 de țări, printre care și România, din cauza politicilor privind schimbările climatice. Ei susțin că eșecul combaterii schimbărilor climatice reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Este cea mai mare acțiune de acest tip într-o instanță internațională. Primele audieri încep pe 27 septembrie. Cei șase tineri, cu vârste între 14 și 24 de…
28/09/2023
Fara comentarii adaugate
Așa arată Parcul IOR, după incendiul care a ars 4.000 de metri pătrați de vegetație
Iarbă pârjolită și cioturi de copaci înnegrite după foc, crengi uscate și cenușă peste tot, asta găsesc bucureștenii care ajung în Parcul IOR din București, după incendiul de marți noapte. Potrivit ISU, care a intervenit noaptea trecută pentru a stinge flăcările, au ars în jur de 4.000 de metri pătrați de vegetație. Peisaj postapocaliptic după incendiul din…
31/08/2023
Fara comentarii adaugate
Cazuri semnificative de importuri ilegale de deșeuri
În perioada 30.06.-01.07.2023, poliţiştii de frontieră din cadrul punctelor de trecere a frontierei Borș II și Nădlac II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și lucrători ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului Bihor și Arad, nu au permis intrarea în ţară a patru automarfare încărcate cu peste 51 tone de deșeuri, pentru care…
30/08/2023
Fara comentarii adaugate
1 2 3 11