Blog
Primele șase companii de lactate din lume vor începe să își facă publice emisiile de metan

Primele șase companii de lactate din lume vor începe să își facă publice emisiile de metan

Şase dintre cele mai importante companii de lactate la nivel mondial vor începe să dezvăluie public nivelul emisiilor lor de metan, marcând un nou angajament anunţat marţi în cadrul conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai, conform informaţiilor transmise de Reuters.

Efectivele de animale sunt responsabile pentru aproximativ 30% dintre emisiile globale de metan din surse precum bălegarul şi râgâitul vacilor, conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Membrii ai Alianţei pentru Acţiune împotriva Metanului din Lactate (Dairy Methane Action Alliance), incluzând companii precum Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz şi Nestle, îşi propun să facă publice emisiile lor de metan începând cu mijlocul anului 2024. De asemenea, acestea se angajează să elaboreze planuri de acţiuni specifice pentru gestionarea metanului până la finalul anului următor.

Metanul, un gaz cu efect de seră puternic, contribuie semnificativ la schimbările climatice, situându-se doar în urma dioxidului de carbon în ceea ce priveşte impactul global. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA, metanul este responsabil pentru aproximativ o treime din încălzirea globală actuală.

Rezolvarea problemei emisiilor de metan din industria lactatelor implică furnizarea de sprijin tehnic şi financiar fermierilor la nivel mondial pentru a experimenta diverse soluţii, precum aditivi alimentari, a subliniat Chris Adamo, vicepreşedinte pentru guvernanţă şi afaceri publice la Danone.

„Nu există o soluţie magică. Trebuie să ne uităm la întreg spectrul de opţiuni diferite pentru ferme din geografii diferite„, a adăugat Chris Adamo.

Deja, grupul francez Danone a anunţat că intenţionează să reducă emisiile de metan din lanţul său de aprovizionare cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030.

Membrii noii alianţe nu sunt obligaţi să promită o reducere numerică specifică a emisiilor de metan, însă măsurarea şi raportarea îmbunătăţite sunt considerate instrumente esenţiale pentru facilitarea ulterioară a reducerilor, a subliniat Katie Anderson, director la Environmental Defense Fund.

„Creşterea nivelului de responsabilitate va deveni o consecinţă a acestor acţiuni„, a subliniat Anderson.

Cu o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră atribuite producţiei alimentare la nivel global, liderii COP28 au promis să includă acţiuni concrete privind emisiile din sectorul alimentar în cadrul conferinţei din acest an.

sursa: greenreport, img
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x