Blog
De la începutul anului 2022, APM Constanța a primit mai multe sesizări de poluare în mai multe localități din județ, inclusiv municipiul Constanța

De la începutul anului 2022, APM Constanța a primit mai multe sesizări de poluare în mai multe localități din județ, inclusiv municipiul Constanța

Gradul de poluare al aerului în județul Constanța a trecut de media de avertizare, încă din anii trecuți. Calitatea aerului este monitorizată constant de către instituțiile abilitate de mediu. Salvarea ar fi construirea de parcuri, mai multe zone de agrement, spălarea zilnică a carosabilului. Anul trecut, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat o hartă cu cele mai poluate orașe din România, iar în dreptul orașului Constanța este afișat un indicativ de culoare roșie, cu descriere „rău”:

În județul Constanța poluare nu este o noutate, ci, aproape zilnic cetățenii sesizează autoritățile competente de mediu asupra acestor probleme, aerul greu de respirat, mirosul neplăcut, provenit din diferite zone și din diferite motive, cum ar fi stațiile de Epurare din municipiul reședință de județ, operatorii economici ce își desfășoară activitatea în Portul Constanța, sau gunoaie provenite de la șantierele de pe litoral.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului au precizat pentru Focus Press că de la începutul anului curent și până în prezent au fost înregistrate cinci sesizări ce au vizat aspecte legate de factorii de mediu, cum ar fi deșeurile, emisiile, deversările și alte evacuări în mediu, ce afectează sau pot afecta elementele de mediu. Localitățile în care au fost raportate astfel de probleme sunt Constanța, Lumina, Năvodari, Cernavodă, Mircea Vodă și Ciocârlia.

Sesizările au fost redirecționate către instituțiile care au atribuții de verificare și control și pot lua măsuri de sancționare, după caz, suspendare sau încetare a activității ca urmare a poluării și deteriorării mediului.

În ceea ce privește problemele generatoare de gestionarea neconformă a deșeurilor, la nivelul municipiului Constanța, APM spune că au fost înregistrate două sesizări.

Legat de aspectul deșeurilor, amintim că în perioada 21 februarie – 18 martie a.c., la nivelul Primăriei Constanța a avut loc o acțiune de control cu privire la măsurile luate în contextul programelor de reducere a deșeurilor eliminate prin depozitare și implementarea și dezvoltarea programelor privind colectarea selectivă și reciclarea. S-a constat astfel că rata de depozitare a deșeurilor la groapa de gunoi este cuprinsă între 171% și 249%, față de rata impusă de cadrul de reglementare, respectiv, 40% – 58%, și este determinată mai ales de gradul scăzut de colectare separată a deșeurilor. În acest context, obiectivul de reducere treptată a cantităților de deșeuri municipale eliminate prin depozitare nu s-a realizat.

Anul trecut, municipalitatea a fost amendată de Garda de Mediu pentru problema salubrizării. Pentru a diminua această problemă, Primăria municipiului Constanța vrea să cumpere insule ecologice pentru colectarea deșeurilor din oraș. Prin acest demers se are în vedere reducerea cantității de deșeu rezidual, selectând toate materialele care pot fi reciclate.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x