Blog
România, dată în judecată la CEDO din cauza schimbărilor climatice

România, dată în judecată la CEDO din cauza schimbărilor climatice

Șase tineri portughezi au dat în judecată la CEDO 32 de țări, printre care și România, din cauza politicilor privind schimbările climatice. Ei susțin că eșecul combaterii schimbărilor climatice reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Este cea mai mare acțiune de acest tip într-o instanță internațională. Primele audieri încep pe 27 septembrie.

Cei șase tineri, cu vârste între 14 și 24 de ani, se pregătesc să apară în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) într-un proces prin care vor să forțeze 32 de țări, inclusiv România, să accelereze reducerea emisiilor de carbon. Acțiunea lor în justiție este finanțată prin donații internaționale de peste 100 de mii de lire sterline.

Acțiunea la CEDO a început acum șase ani, la câteva luni după incendiile de vegetație din Leiria, o regiune din Portugalia. Tinerii susțin, în plângerea depusă, că simt deja impactul schimbărilor climatice, în special creșterea temperaturilor, ceea ce le restrânge activitățile în aer liber și le agravează problemele de sănătate.

Ce susțin reclamanții?

Avocații tinerilor vor prezenta dovezi potrivit cărora politicile actuale de mediu duse de statele acționate în instanță sunt ineficiente, iar creșterea temperaturii globale cu 3 grade Celsius se va petrece chiar în timpul vieții reclamanților.

Avocații susțin că guvernele acționate în instanță le încală celor șase tineri drepturile omului, în special dreptul la viață, dreptul la intimitate și viață de familie.

Ce susțin guvernele?

În documentele depuse la instanță, guvernele reclamate neagă că shimbările climatice reprezintă o amenințare. Spre exemplu, Guvernul Greciei, țară care s-a confruntat cu impactul devastator al sutelor de incendii de pădure din această vară, susține că efectele schimbărilor climatice nu par să afecteze viața sau sănătatea cetățenilor.

La rândul lor, guvrnele Irlandei și Portugaliei au respins argumenelor reclamanților, afirmând că nu există niciun risc iminent pentru viețile acestora.

Statele acționate în judecată sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia), alături de Norvegia, Rusia, Elveția, Marea Britanie și Turcia.

sursa: greenreport, img
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x