Blog
Un nou standard pentru combaterea greenwashing-ului pe piețele de obligațiuni

Un nou standard pentru combaterea greenwashing-ului pe piețele de obligațiuni

Un nou standard pentru combaterea greenwashing-ului pe piețele de obligațiuni va fi creat ca urmare a acordului atins între negociatorii Parlamentului European și președinția Consiliului deținută de Suedia.

Documentul prevede elaborarea unor norme numite “European Green Bonds Standard” (EUGBS) pentru obligațiunile verzi,  care vor permite investitorilor să se orienteze către tehnologii și afaceri sustenabile. Acordul le dă investitorilor libertatea să combată green-washing-ul și să le clarifice emitenților de obligațiuni ce activități economice pot fi desfășurate din veniturile încasate din vânzarea bondurilor verzi. De asemenea, normele vor trasa un proces clar de raportare a folosirii încasărilor din vânzarea de obligațiuni verzi.

„Cu un volum anual de tranzacții de 100 de trilioane de euro, piața europeană a obligațiunilor este cea mai populară opțiune pentru întreprinderi și guverne pentru a obține finanțare. UE a făcut un pas mare pentru a transforma această piață masivă prin adoptarea primei reglementări din lume privind obligațiunile verzi. Dar am mers și mai departe, legând obligațiunile verzi de tranziția verde generală a companiei, în ansamblul ei”, a declarat raportorul Paul Tang (S&D, NL)

 Transparență și flexibilitate

Toate companiile care aleg să se conformeze noilor norme atunci când promovează obligațiunile verzi vor furniza informații despre modul în care vor fi utilizate încasările obținute din vânzarea bondurilor verzi. De asemenea, vor trebui să demonstreze cum aceste investiții contribuie la planurile de tranziție ale companiei către o economie sustenabilă.  Normele stabilesc și un sistem de înregistrare și un cadru de supraveghere pentru recenzorii externi ai green bondurilor. La fel de important, normele prevăd că orice conflict de interese real sau chiar potențial este identificat, eliminat sau gestionat în mod corespunzător și dezvăluit într-un mod transparent.

Până când cadrul legislativ va fi complet funcțional, 15% din veniturile obținute din vânzarea unei obligațiuni verzi pot fi investite în activități economice care respectă cerințele formulate, dar pentru care nu s-au stabilit încă criterii pentru a determina dacă activitatea contribuie la atingerea economiei verzi.

Scurt istoric

Obligațiunile verzi pot juca un rol crucial în finanțarea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon și pot contribui la mobilizarea capitalului necesar pentru a atinge obiective ambițioase în domeniul combaterii schimbărilor climatice și al sustenabilității. Piața obligațiunilor verzi a înregistrat o creștere exponențială începând din 2007, cu o emisiune anuală care a depășit pentru prima dată pragul de jumătate de trilion de dolari în 2021, înregistrând o creștere de 75% față de 2020. Europa este cea mai prolifică regiune privind emiterea de obligațiuni verzi, cu 51% din volumul global, în 2020. Emisiunea de obligațiuni verzi este totuși mică în comparație cu emisiunea totală de obligațiuni, reprezentând aproximativ 3 până la 3,5%.

Citește documentul – AICI

Sursa: greenreport foto
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x