Blog
Ministerul Mediului va modifica Programul Rabla Local

Ministerul Mediului va modifica Programul Rabla Local

Ministerul Mediului va modifica Programul Rabla Local, după ce primarii și-au exprimat nemulțumirile cu privire la acesta. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Tanczos Barna, luni, în cadrul Forumului Orașelor Verzi (FOV) de la Brașov.

Tanczos a spus că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va avea o contribuție mai mare la acest program, adică va crește de la 50% cât este în prezent până la 75 sau 80% din suma acordată celor care vor să își caseze mașinile vechi. Restul de bani va veni de la primării.

Decizia a fost luată după ce mai mulți primari i-au spus lui Tanczos, în cadrul unei ședințe a Asociației Municipiilor care a avut loc vineri la Cluj-Napoca, că nu au bani pentru a susține un astfel de program.

„Venim cu un program nou – Rabla Local – pe care l-am dezbătut la Cluj, în sensul adevărat al cuvântului și la o tonalitate mai ridicată pentru că propunerea pe care am făcut-o primăriilor nu a fost pe placul municipalităților. Motiv pentru care vom discuta săptămâna aceasta câteva modificări. Importantă pentru noi este implicarea orașelor în programe de îmbunătățire a calității aerului. (…) Potrivit discuțiilor de vineri, o să însemne o contribuție mai mare de la AFM. O să urcăm de la 50% undeva la 75-80% și căutăm o modalitate de decontare mult mai facilă pentru primării pentru a evita avansarea tuturor cheltuielilor din partea primăriilor și a degreva primăria de această problemă de cash flow”, a spus Tanczos, la FOV.

Primul primar care a spus că nu are bani a fost Andrei Volosevici, de la Ploiești. „Având în vedere prevederile Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, publicat în Monitorul Oficial nr. 832 din 24.08.2022, precum şi faptul că sumele destinate punerii în aplicare a acestui program, la nivel local, nu sunt prevăzute direct către bugetele locale, s-a apreciat că, în cursul acestui an, bugetul Municipiului Ploieşti nu poate susţine Programul naţional privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla local”, arată Primăria Ploieşti, într-un comunicat dat publicităţii joi.

Ulterior, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a spus că fondurile vor fi alocate în proporție de 80% de către Administrația Fondului de Mediu și 20% de către autoritățile locale.

Alți primari s-au exprimat împotriva programului în forma avansată de Minister și au spus că refuză să particepe.

Înainte era propunerea ca noi să avansăm toată suma și să o recuperăm la Sfântul Așteaptă. Nu putem, că bugetele noastre sunt oricum vitregite, încălzire, școli, cheltuieli cu contractele, prețurile la electricitate, nu avem bani să punem noi în locul Guvernului”, a declarat Emil Boc pentru PRO TV.

Noi nu ne putem asuma o cheltuială de 1.500 de lei per rablă și nu ne putem asuma să plătim toată suma de trei mii de lei în avans că municipiu și să sperăm că o recuperăm de la AFM”, a spus și Dominic Fritz, primarul din Timișoara.

AFM a anunțat că începând din 23 septembrie 2022, solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti îşi vor putea crea conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate. (…) Ulterior, în perioada 30 septembrie 2022, ora 10:00 – 25 noiembrie 2022, ora 14:00, sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare, solicitanţii vor depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator crește.

sursa: green-report
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x