Blog
Independența energetică, provocarea momentului și tema principală a Forumului Orașelor Verzi 2022

Independența energetică, provocarea momentului și tema principală a Forumului Orașelor Verzi 2022

După doi ani de pandemie Covid-19 și un an 2022 început sub auspiciile unui război în centrul Europei, cea mai mare provocare a statelor UE a devenit găsirea de soluții pentru atingerea independenței energetice. Acum mai mult decât oricând, autoritățile locale se confruntă cu urgența tranziției către energia regenerabilă și cu accelerarea schimbării de perspectivă în toate domeniile care influențează poluarea orașelor: mobilitatea, încălzirea locuințelor, protecția spațiilor verzi, digitalizarea, managementul deșeurilor, calitatea aerului.

În perioada 5-11 septembrie, Brașovul găzduiește cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, care își propune să transforme Brașovul în capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, după ce, de la prima ediție, FOV a devenit cel mai important eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România.

„Această a doua ediție, din luna septembrie, ne propunem să fie o ediție mai mare și mai de succes, după ce, de la prima organizare, de anul trecut, Forumul Orașele Verzi s-a poziționat drept cel mai important eveniment de mediu din România pentru autorități locale. Anul acesta ne așteptăm să avem peste 300 de reprezentanți ai administrațiilor locale – fie că vorbim de primari, viceprimari, consilieri locali, administratori publici sau funcționari –  vom avea o prezență internațională consistentă, parteneriate la cel mai înalt nivel – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a confirmat prezența și este partener în acest eveniment,  de asemenea Asociația Municipiilor din România, Reprezentanța în România a Parlamentului European –  toate aceste lucruri dau credibilitate și vizibilitate și putere acestui eveniment de care suntem mândri că îl organizăm la Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban, la conferința de presă organizată astăzi, pentru anunțarea evenimentului.

Ca și anul trecut, structura Forumului va cuprinde conferința pe probleme de mediu, una adresată oamenilor de afaceri, precum și o serie de activități adresate publicului larg, fie finanțate de municipalitate, prin ghidul de mediu, fie desfășurate de organizații partenere.

Pornind de la problemele actuale, conferința pe probleme de mediu se va intitula „Provocarea Energiei: Găsește-ți Puterea“ și va avea loc, de această dată, la Teatrul Sică Alexandrescu, în perioada 5-7 Septembrie 2022.

Partenerii acestei ediții, alături de Primăria Municipiului Brașov, sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Parlamentul European – Biroul de Informare în România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Administratorilor Publici din România,  Consiliul Județean Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și  ABMEE.

Brașovul va găzdui cu ocazia acestui eveniment aproximativ 300 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale din Europa, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, reprezentanți ai mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai bune practici din domeniul politicilor publice de mediu.

Printre invitații care și-au confirmat deja participarea, în persoană sau on-line, se află Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, H.E. D-na Marjut Akola, Ambasadorul Finlandei în România, primari, viceprimari sau reprezentanți ai municipalităților din Deinze și Mouscron (Belgia), Niš (Serbia),  València (Spania), Bijeljina (Bosnia și Herțegovina), Nurnberg (Germania), Florea Marin, Președinte al Asociației Administratorilor Publici din România, arhitecți și specialiști în mediu și mobilitate urbană din Germania, Marea Britanie, Elveția, Italia, Olanda, Cehia, Chile, Republica Moldova și România, precum și experți ai Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și  Băncii Europene de Investiții. De asemenea, va participa la conferință Henk Swarttuow, Președintele Federației Europene de Ciclism.

Temele alese pentru cele trei zile de conferință sunt Puterea transportului alternativ, Puterea resurselor regenerabile și Puterea comunității. Experții și speakerii prezenți vor vorbi despre soluții „verzi“, politici publice, trenduri, vor prezenta studii de caz despre orașele care au rezultate remarcabile în implementarea politicilor de sustenabilitate de mediu sau vor prezenta oportunități de finanțare prin  programe de finanțare guvernamentale, europene, granturi, soluții de parteneriat public-privat aplicabile autorităților publice locale.

O noutate față de ediția de anul trecut în structura conferinței vor fi atelierele practice destinate funcționarilor publici, în care aceștia vor putea învăța despre construirea unui plan de mobilitate, conceperea unei strategii pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau despre întocmirea planului de digitalizare al unei primării.

O mulțime de activități pentru publicul larg

Pentru publicul larg, o serie de activități au loc prin Ghidul pentru Mediu, pentru care municipalitatea a alocat în acest an 500.000 de lei și care a inclus obligativitatea ca minimum una dintre acțiunile finanțate prin proiect să aibă loc în perioada FOV.

„Mobilitate lentă – drumeţie «premium» la Brașov“, proiect al  Asociației Carpatine Ardelene a Turiștilor SKV; a doua ediție „Street Delivery Brașov Shared Spaces“, organizat de Fundația Cărturești; „„Frankencycle – proiect social de mediu și mobilitate“, al Asociației “Noua Uzină”, care vizează reutilizarea bicicletelor vechi; „Sunete reciclate“, proiectul prin care Asociația Culturală Fanzin dorește crearea a 7 instalații muzicale pentru copii, fabricate din materiale reciclate; „Brașov, un exemplu pentru spații verzi urbane“ proiectul prin care Asociația Propark – Fundația pentru Arii Protejate vrea să aducă o creștere a calității pentru cinci zone verzi din jurul blocurilor și „Co2Lectam separat împreună!“, campania de educare asupra necesității colectării selective inițiată de Fundația The Institute sunt cele șase proiecte care au obținut finanțare.

Alături de acestea, partenerii implicați în festival vor aduce și ei evenimente în oraș, pentru toate vârstele. „Jocurile Reciclării“, inițiate de Comprest, „Green Family Event“, Blumenfest, activități în mall-urile AFI și Coresi ori în cartierul Avantgarden, dar și un târg al producătorilor locali, parada bicicliștilor sau Alpin Film Festival sunt doar câteva dintre exemple. Desigur, Asociația Pro Afaceri a venit alături de FOV și în acest an, cu a doua ediție a Conferinței ProAfaceri Verzi.

„Forumul Orașelor Verzi este ocazia pe care am creat-o ca timp de o săptămână, cu toții să vorbim despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a combate efectele schimbării climatice. Așadar, primele trei zile ale evenimentului sunt dedicate autorităților publice locale din Brașov și din toată țara, cea de-a patra zi este dedicată mediului de afaceri, cu o conferință despre afaceri verzi, iar ultimele trei zile vor fi pline de evenimente pentru publicul larg. Aici vorbim de proiecții de film documentar sau film montan, vorbim de drumeții prin viitorul Parc Național Brassovia, de o paradă a bicicletelor, de multiple ateliere de reciclare creativă și jocuri ale reciclării, în special pentru copii și familii,  vorbim despre «Street Delivery» ediția a doua Brașov, despre un atelier de reparat biciclete și așa mai departe“, a spus Nicoleta Cîrjan, coordonatorul festivalului.

surse: green-report, foto
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x