Blog
În 2021 China a crescut extracția de cărbune atingând niveluri record

În 2021 China a crescut extracția de cărbune atingând niveluri record

China a produs anul trecut mai mult cărbune decât oricând, în timp ce centralele sale electrice se străduiau să satisfacă cererea de electricitate, subminând planurile de reducere a emisiilor de carbon, scrie CNN, ne informează jurnalul.ro.

Deși creșterea bruscă a producției a ajutat la ținerea sub control a crizei de energie, prețurile cărbunelui cresc din nou în acest an, pe fondul așteptărilor că China va avea nevoie și mai mult pentru a-și alimenta redresarea economică.

Cel mai mare producător și consumator de cărbune din lume a extras 384 de milioane de tone de combustibil fosil luna trecută, depășind cu ușurință recordul anterior de 370 de milioane de tone stabilit în noiembrie, după ce guvernul a cerut minerilor să lucreze la capacitate maximă “pentru a contribui la creșterea economică a țării”.

Producția de cărbune a atins anul trecut un nivel record de 4,07 miliarde de tone, în creștere cu 4,7% față de 2020, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică din China la începutul acestei săptămâni. Importurile de cărbune au crescut, de asemenea, anul trecut, la cel mai ridicat nivel din 2013.

China este deja cel mai mare producător și consumator de cărbune din lume, dar producția sa record este notabilă, având în vedere că, în urmă cu doar un an, țara promova măsuri agresive menite să îi reducă serios emisiile.

În septembrie 2020, președintele chinez Xi Jinping a declarat că țara va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2060, iar guvernul său a luat măsuri drastice în prima jumătate a anului 2021 pentru a face din acest lucru o realitate, inclusiv închiderea a sute de mine de cărbune.

Aceste ambiții pe care analiștii bănuiau deja că vor fi greu de realizat, mai ales pe măsură ce economia chineză își revine, au fost puse la încercare de o criză de energie anul trecut, când oferta de cărbune a scăzut brusc. Țara a înregistrat penurii de energie pe scară largă, inclusiv pene de curent în gospodării. De asemenea, fabricile au fost nevoite să reducă producția, provocând perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

Pentru a atenua criza, China a ordonat minelor să stimuleze producția de cărbune în toamna anului trecut. Până în decembrie, producția a sărit cu peste 7% față de anul precedent, ajungând la un maxim lunar istoric de 385 de milioane de tone metrice, arată statisticile recente. Aceasta a fost, de asemenea, a treia lună consecutivă de creșteri.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a prezis în trecut că necesarul global de energie pe bază de cărbune, care este cea mai mare sursă de poluare cu dioxid de carbon din lume, va atinge niveluri record în 2021, determinat de o creștere a cererii pentru energie pentru a porni economiile globale, în urma pandemiei.

Energia pe bază de cărbune a scăzut cu -4% în 2020, deoarece pandemia a provocat o încetinire economică globală, dar IEA a constatat că cererea de energie electrică în 2021 a depășit creșterea surselor cu emisii scăzute de carbon, ceea ce a determinat multe economii bogate să se bazeze mai mult pe combustibili fosili.

Cel mai recent raport al Agenției, publicat săptămâna trecută, a arătat că cea mai mare creștere a cererii globale de energie electrică anul trecut a fost alimentată de o majorare cu +9% a consumului de cărbune în comparație cu anul precedent și a atins un record al tuturor timpurilor.

IEA a mai precizat că centralele pe cărbune din SUA și UE au produs cu +20% mai multă energie electrică anul trecut, comparativ cu 2020, dar utilizarea acestora a rămas sub nivelurile înregistrate în 2019. Dependența de centralele pe cărbune este de așteptat să scadă din nou anul viitor, deoarece cererea de energie electrică încetinește și continuă extinderea alternativelor de energie regenerabilă.

surse: BIZIDAY greennews
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x