Blog
Ce au în comun plaja de la Corbu un șantier de construcții și situl Natura 2000?

Ce au în comun plaja de la Corbu un șantier de construcții și situl Natura 2000?

Răspunsul este că se întâmplă să fie unul și același lucru, fiindcă plaja de la Corbu, ce face parte din  rezervația biosferei Delta Dunării, fiind sit Natura2000, s-a transformat in șantier de construcții pentru 18 imobile mari. 

Cea mai frumoasă plajă sălbatică din Europa ar putea fi în curând doar o amintire. Dezvoltatorii imobiliari au început deja să construiască în zona respectivă.

Lângă nisip, în zona rezervației biosferei Deltei Dunării, au început să se înalțe, de curând, mai multe vile, potrivit stirileprotv.

Este vorba despre un complex turistic de lux cu 18 imobile mari.

Construcțiile aparțin aceluiași investitor care a luat aviz de construire de la mai multe instituții, printre care și Primăria din Corbu, al cărui viceprimar a spus că știe că în Sit Natura 2000 nu sunt permise construcțiile.

Șantierul a început în plină iarnă iar muncitorii spun că este vorba despre vile de vacanță. ”La vară, aici, turiștii se vor relaxa foarte bine”.

Specialiștii în imobiliare spun că cei mai mulți investitori cumpără mai întâi terenuri în extravilanul localității. Apoi, așteptă momentul oportun și, printr-o hotărâre a Primăriei, îl introduc în intravilan, că să înceapă să construiască.

”La un teren intravilan cum sunt cele de aici pleacă cam de la 80 de euro în sus. Cu cât te apropii mai mult de apă, cu atât cresc prețurile, adică pot să ajungă la 150-200”, a precizat Florin Mihalcea, specialist în imobiliare.

Zona costieră Corbu face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și are statut de „Sit Natura 2000″.

Legea spune că, în aceste locuri protejate, construcțiile care afectează habitatul nu sunt permise și totuși investitorul, spun cei de la primăria din localitate, a obținut avize.

Viceprimarul de la Corbu spune că ar putea fi vorba despre o infracțiune.

”Așa știu eu (că nu se construiește n.r.), dar s-au dat avize. Dacă noi nu eliberăm această autorizație de construcție, putea să ne acuze de abuz în serviciu”, a explicat Vasile Halici, viceprimarul de la Corbu.

El aruncă responsabilitatea pentru începerea șantierului asupra vechii conducerii a primăriei și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Pe de altă parte, Atena Groza, guvernator ARBDD, a explicat că ”această investiție s-a dezvoltat pe proprietate privată care, într-adevăr, e la graniță cu plaja care este a ARBDD-ului. Nu ne convine, bineînțeles că nu, că plaja are locul ei, dar dacă s-au dat avizele respective”.

„Acordul de mediu și avizul de mediu au fost eliberate de APM Constanța. Nu toată suprafața care se construiește este a rezervației Delta Dunării. ARBDD a dat în anul 2020 avizul pentru partea de teritoriu care se suprapune cu proiectul”, a precizat Groza.

APM Constanța spune că proiectul are impact minim asupra mediului

Camelia Costache, director al APM Constanța a explicat că ”acest proiect a parcurs toată procedura de evaluare a impactului, a fost emis și avizul custodelui adică agenția națională de arii natural protejate și s-a decis că acest impact este minim. Atunci s-a luat decizia de emitere a actului”.

Investitorul care ridică imobilele pe plaja de la Corbu nu a dorit să explice într-un interviu pașii urmați pentru începerea șantierului, conform ProTv.

Ce spun biologii despre acest șantier

”Acolo sunt patru arii naționale suprapuse, deci e un regim de protecție cvadruplu. Faptul că o asemenea zonă a fost distrusă, pentru mine e eșecul suprem al legislației de mediu din România”, a explicat biologul Călin Dejeu.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este primul sit natural din România înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

surse: stirileprotv.ro ziare.com sursa foto: Zargana (Poza arată bine. Dar dupa ea, natura nu prea.)

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x