Blog
Centrul logistic PENNY, din Filiași, obține certificarea BREEAM cu un punctaj de excepțional

Centrul logistic PENNY, din Filiași, obține certificarea BREEAM cu un punctaj de excepțional

Certificarea BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) reprezinta o metoda de evaluare a performantei ecologice a cladirilor. Aceasta metoda a fost elaborata in UK de catre Building Research Establishment (BRE). Este cea mai utilizata metoda, folosita in prezent, de evaluare a impactului cladirilor asupra mediului și reprezinta un standard pentru proiectare durabila si a devenit instrumentul principal de evaluare a performantei ecologice a unei cladiri.

Din februarie 2022, centrul logistic Penny de la Filiași este clădirea industrială cu cel mai mare punctaj la BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Methodology) International New Construction 2016. Rezultatul obținut este unul excepțional Outstanding – 92,89%. Ca urmare a unei investiții de 26 de milioane de euro, depozitul dispune în prezent de numeroase funcționalități, care îl fac prietenos cu mediul.

Depozitul are o suprafață de 23.000 m2, o înălțime de 13.7 m și o zonă extinsă pentru recepție și expediere cu o înălțime de 6.5 m și un spațiu cu temperatură controlată de 8.600 m2.

Lucrările de construcție au durat nouă luni și au fost finalizate în octombrie 2021. Depozitul este unul dintre cele mai performante din cadrul Rewe Group. Are peste 1.200 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 650kWp, stații de încărcare a mașinilor electrice și un sistem centralizat de monitorizare a consumului termic și electric integrat în sistemul central din Viena. Totodată, acesta deservește aproximativ 50 de magazine, ceea ce înseamnă livrări mai rapide, produse mai proaspete și emisii de CO2 mai reduse.

Construcția a fost gândită de la început ca o clădire sustenabilă, eficientă energetic, cu energie din surse regenerabile, cu un consum foarte redus de apă și cu o atenție deosebită pentru confortul, siguranța și sănătatea persoanelor care folosesc clădirea. Impactul asupra mediului a fost atent monitorizat și redus pe perioada șantierului și ulterior atenuat prin plantări și alte măsuri de susținere a biodiversității. Au fost alese materiale cu amprentă de carbon mai redusă și certificate de mediu (EPD – Environmental Product Declaration), iar șantierul a avut o lungă serie de cerințe pentru a urmări aceleași principii de reducere a consumului de resurse, siguranța și sănătatea muncitorilor, respectiv impactul asupra mediului înconjurător cât mai redus.

Pentru realizarea depozitului a fost nevoie de o echipă extinsă, de peste 130 de persoane, la care s-au alăturat și partenerii Wincon și Oopy Arhitectura.

Scorul de 92.89% este rezultatul punctajelor obținute pentru următoarele categorii:
• Management – 83%
• Sănătate și Wellbeing – 100%
• Energie – 93%
• Transport – 78%
• Apă – 100%
• Materiale – 78%
• Deșeuri – 86%
• Utilizarea terenului și ecologie – 70%
• Poluare – 83%
• Inovație – 70%

Până în 2029, Penny își propune să ajungă la 600 de magazine și 6 depozite în țară. Pentru 2022, Penny continuă expansiunea accelerată, având în plan deschiderea a 35 de magazine.

surse: mondenbuyer
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x