Blog
În continuare, România, este la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor

În continuare, România, este la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor

Suntem în continuare la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor, pentru că, din păcate, ne angajăm la nişte termene foarte scurte în faţa Comisiei Europene, spunând că suntem în stare să realizăm şi să atingem obiective, dar nu ne facem foarte bine lecţiile, dovadă fiind infringementurile în care suntem, a afirmat, marţi, într-o conferinţă pe tema dezvoltării urbane, Cecilia Martin, comisar al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).

“Să nu uităm că, din păcate, în continuare suntem la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor, cu un procent de 14%, în condiţiile în care în anul 2025 trebuie să ne asigurăm că 55% din cantitatea de deşeuri generate va fi reciclată. Cineva spunea că este bine să fii în urmă pentru a putea vedea unde sunt alţii şi ce ai putea să faci să recuperezi. Din păcate, eu cred că nu facem decât mai multe greşeli decât să învăţăm din ceea ce au făcut alţii, pentru că oarecum ne angajăm la nişte termene foarte scurte, spunând că suntem în stare să realizăm şi să atingem obiective, dar nu ne facem foarte bine lecţiile. Şi pentru că nu ne facem foarte bine lecţiile, ne mai facem şi de râs că ne-am angajat la nişte termene foarte scurte. În loc să profităm de termenele lungi pe care ni le-a dat Comisia Europeană şi să ne facem lecţiile, ne angajăm că noi putem să facem… Ceea ce nu se întâmplă de cele mai multe ori, dovadă că suntem într-o grămadă de infringementuri pe mediu, într-o grămadă de infringementuri pe depozitare, în infringement pe poluarea aerului”, a atras atenţia Martin.

Reprezentanta GNM a punctat, totodată, că principiul “Poluatorul plăteşte” ar trebui respectat, iar agenţii economici să fie responsabili atunci când deşeul generat urmează să fie eliminat în siguranţă.

“Valoarea contravenţiilor s-a mărit substanţial în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor. Astfel, cea mai mică sancţiune porneşte de la 40.000 de lei. Cu alte cuvinte, rugămintea noastră, a celor de la Garda de Mediu, este ca să fiţi atenţi în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor pe care le aveţi atât în calitate de autoritate publică locală, cât şi în calitate de agent economic. Una dintre noutăţile care sunt aduse prin Legea 101, în sensul în care autorităţile publice locale aveau obligaţia de a desemna şi semna contractul de delegare cu instalaţiile de tratare a deşeurilor, era evident că termenul iniţial nu putea fi respectat şi, prin urmare, s-a amânat până la 31 decembrie, anul acesta. Totuşi, vreau să vă spun că în ceea ce priveşte responsabilitatea dvs. ca agenţi economici este ca, în momentul în care deşeul se generează, responsabilitatea eliminării în siguranţă revine în exclusivitate generatorului deşeului. Cu alte cuvinte, principiul “Poluatorul plăteşte” trebuie respectat, iar dvs. trebuie să vă asiguraţi că pe tot parcursul, de la generare până la eliminarea deşeurilor pe care l-aţi produs, este gestionat în conformitate cu prevederile legale”, a declarat Cecilia Martin.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează, marţi, cea de-a cincea ediţie a conferinţei “Focus Bucureşti – infrastructură şi dezvoltare urbană sustenabilă. În cadrul evenimentului sunt prezenţi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri a Capitalei, precum şi oficiali din administraţia centrală şi locală, cu scopul de a clarifica problemele apărute în relaţia autorităţi – mediu de afaceri şi pentru a identifica soluţii şi bune practici menite să transforme Bucureştiul într-o metropolă modernă a business-ului românesc.

Sursa:Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, foto
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x