Blog
Un impresionant complex de cabane construit va fi demolat pentru că a fost ridicat ilegal într-o arie protejată

Un impresionant complex de cabane construit va fi demolat pentru că a fost ridicat ilegal într-o arie protejată

Un impresionant complex de cabane construit de un gaterist controversat într-un peisaj idilic din comuna Frumosu va fi demolat pentru că a fost ridicat ilegal într-o arie protejată

Într-un peisaj idilic din satul Deia al comunei sucevene Frumosu, în zona denumită „Drumul Dealului”, există un complex de cabane ce rar mai poate fi întâlnit prin preajmă. Impresionantul complex este deținut de un afacerist local, pe numele său Ilie Negură. Acesta este patronul gaterului SC Sifon Trans COM SRL Deia fiind acuzat de către localnici că ar fi implicat în tăierile ilegale de pădure din zonă.

Ilie Negură nu s-a chinuit să obțină vreo autorizație de construcție pentru complexul de cabane pe care îl deține, motiv pentru care a fost amendat de către Primăria comunei Frumosu. Autoritățile locale chiar l-au chemat în judecată și au câștigat procesul, magistrații dispunând demolarea construcțiilor. Până în ziua de astăzi, decizia judecătorilor nu a fost pusă în aplicare.

Complexul de cabane de la Deia, denumit Satul de Vacanță „Măgura Bucovinei”, a fost început în cursul anului 2015, când în fruntea Primăriei comunei Frumosu se afla Maftei Tiron, un apropiat de-al lui Ilie Negură. În perioada în care Tiron a ocupat funcția de primar, SC Sifon Trans COM SRL Deia a devenit firma de casă a Primăriei din Frumosu.

La alegerile din vara anului 2016, Maftei Tiron a fost învins de către Constantin Buga, care a devenit noul primar al comunei. La scurt timp după instalare, edilul din Frumosu i-a cerut lui Ilie Negură să obțină toată documentația necesară pentru a intra în legalitate cu complexul de cabane de la Deia.

În 2016, lucrările au luat o scurtă pauză, însă în următorii doi ani au fost reluate în forță, impresionantul complex fiind terminat. Interesant este faptul că primarul Buga este văr cu soția afaceristului Negură, însă acesta nu s-a lăsat înduplecat și și-a făcut treaba, atrăgându-i atenția din nou gateristului că ceea ce face nu este în conformitate cu prevederile legale.

În complexul de cabane de la Deia există 13 imobile. Localnicii susțin că, în weekend-uri, acolo se adună „oameni cu bani și cu funcții”, chefuind de dimineața și până seara.

 

 

 

Cu privire la această situație a fost notificată și Prefectura Județului Suceava, care a arătat că impresionantul complex de cabane de la Deia – Frumosu trebuie să fie demolat din cauză că a fost construit ilegal în situl Natura 2000.

Captarea de apă din situl Natura 2000 ROSPA0089 Obcina Feredeului, aducțiune care deservește Satul de Vacanță «Măgura Bucovinei» este executată fără acte de reglementare din punct de vedere al legislației de mediu aflată în vigoare. Având în vedere încălcarea prevederilor O.U.G. nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice cu modificările și completările ulterioare, art.28, G.N.M. – C.G. a formulat sesizare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Totodată, având în vedere faptul că din efectuarea vizitei amplasamentului și a documentelor puse la dispoziție a rezultat faptul că există o serie de construcții fără act de reglementare din punct de vedere al legislației de mediu aflată în vigoare, G.N.M. – C.G. a aplicat avertisment pentru încălcarea Legii Nr. 107/1996 cu modificările și completările ulterioare, amendă contravențională pentru încălcarea prevederilor Legii Nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului și sancțiune complementară prevăzută de Legea nr.292/2018, art.26, al.4, respectiv desființarea lucrărilor executate fără act de reglementare din punct de vedere al protecției mediului și aducerea terenului la starea inițială”, a transmis Instituția Prefectului – Județul Suceava.

Cine este controversatul Ilie Negură?

Afaceristul Ilie Negură este o persoană controversată fiind acuzat de localnicii din Frumosu că este implicat în tăierile ilegale din pădurile din zonă.

În primăvara anului 2019, Ilie Negură ar fi fost implicat în agresarea a doi activiști de mediu care luptă împotriva defrișărilor forestiere din pădurile din zona de munte a județului.

Frații Ilie și Dumitru Bucșă se deplasau spre casă pe un drum forestier din satul Deia, comuna Frumosu, iar la un moment dat au fost opriți de Ilie Negură, cu care sunt în stare conflictuală de ceva timp, din cauza defrișărilor. Administratorul gaterului, alături de alte persoane, ar fi sărit la scandal și chiar i-ar fi bătut pe respectivii frați, care s-au ales cu mai multe leziuni.

Ilie Negură apare și în investigația jurnaliștilor Recorder – „Pe urmele hoților de lemn”. Afaceristul din Frumosu a avut o atitudine destul de agresivă față de jurnaliștii veniți de la București, încercând să-i intidimeze pentru a nu-l filma.

 

 

sursa: glasulsucevei
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x