Blog
Proiectul „Craiova Curată” îi învață pe tineri cum să colecteze deșeuri separat și despre importanța reciclării

Proiectul „Craiova Curată” îi învață pe tineri cum să colecteze deșeuri separat și despre importanța reciclării

Proiectul „Craiova Curată” are ca scop îmbunătățirea gradului colectare selectivă în municipiul Craiova prin organizarea unor activități menite să atragă atenția asupra acestui proces.

În cadrul proiectului, au fost organizate:

  • proiecții de film în aer liber având ca tematică protecția mediului,
  • sesiuni de dezbateri pe teme de mediu,
  • sesiuni de dialog comunitar,
  • competiții de idei de îmbunătățire a gradului de colectare selectivă – #GreenHackathon, o cercetare cu privire la motivația cetățenilor din Craiova referitoare la importanța colectării selective a deșeurilor,
  • ateliere STEM și ecoresponsabilitate, activități care se vor finaliza prin desfășurarea unei competiții #BoatPet cu plute din PETuri construite de către elevi de la liceele craiovene.

Având în vedere rata foarte scăzută de reciclare existentă în prezent la nivel național, de aproximativ 14%, dar și cantitatea extrem de ridicată de deșeuri care ajunge în continuare la depozitele de deșeuri, contrar angajamentelor asumate de țara noastră și țintelor stabilite în UE, obiectivele proiectului „Craiova Curată” sunt educarea comportamentului ecologic/de reciclare în rândul tinerilor prin implicarea a 1000 de tineri în patru activități pe teme de reciclare, no waste, educație ecologica, stil de viață sănătos, precum și stimularea dialogului/parteneriatului între actorii relevanți din comunitate și cetățeni în ceea ce privește reciclarea prin organizarea de activități de tipul cafenea publică, sesiuni de instruire, dialog comunitar, potrivit organizatorilor.

„Educarea cetățenilor vine ca o completare a demersurilor realizate de către autorități în directia îmbunătățirii infrastructurii de colectare selectivă a deșeurilor municipale. Proiectul “Craiova Curată” abordează ideea de green city tratând problema educației cetățenilor cu privire la reciclare și îmbunătățirea gradului de colectare separată a deșeurilor. Desigur, chiar dacă producem anual, pe cap de locuitor, una dintre cele mai mici cantități medii de deșeuri din Uniunea Europeană, undeva, pe parcurs, balanța se schimbă în ceea ce privește rata de reciclare. Astfel, prin abordarea integrată a mai multor tipuri de activități de educație în privința gestionării eficiente a deșeurilor, ne dorim să schimbăm povestea”, a declarat Iulian Tănase, inițiator proiect Craiova Curată.

Proiectul este implementat de Asociația Junior Chamber International Craiova – JCI Craiova, în parteneriat cu asociația HEROES, Departamentul de Fizică – Facultatea de Stiințe de la Universitatea din Craiova, Baroul Dolj, ADIECODOLJ și SC Salubritate Craiova SRL și finanțat prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Vâlcea.

sursa: greenreport, salubritate craiova
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x