Blog
Trasabilitatea: de ce este importantă pentru o economie circulară și sustenabilă

Trasabilitatea: de ce este importantă pentru o economie circulară și sustenabilă


Deșeurile realizate la nivel global vor crește cu până la 70% până în 2050, în timp ce un om creează în medie 500 kg de deșeuri pe an. Cu toate aceste cifre îngrijorătoare, sunt reciclate doar aproximativ 20% din deșeurile de plastic la nivel mondial. În acest scenariu, este o nevoie acerbă de noi sisteme pentru a face o schimbare semnificativă. Din fericire, soluția la aceste probleme constă în trasabilitate (T.). Ce este și cum poate fi implementată? Află mai multe în acest articol!


Ce este trasabilitatea (T.)?

T. este capacitatea de a urmări un anumit obiect. În toate sectoarele, inclusiv medicină, IT și producție, T. asigură faptul că produsele finale rămân încadrate în cerințele inițiale.

Termenul în sine este format din două cuvinte – a urmări și abilitate – și stă la baza a trei procese critice de management al afacerii:

  • Managementul calității – care permite organizațiilor să atingă obiectivele de calitate  sau să îndeplinească așteptările clienților;
  • Managementul schimbărilor – care urmărește modificările produsului în timpul dezvoltării;
  • Gestionarea riscurilor – care verifică vulnerabilitățile produsului aflat în circulație.

Standardele care necesită T. includ:

  • ISO 26262, care este un standard internațional pentru siguranța funcțională a sistemelor electrice și/sau electronice în autovehiculele de producție definit de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) în 2011;
  • IEC 61508, un standard internațional publicat de Comisia Electrotehnică Internațională, constând din metode privind aplicarea, proiectarea, implementarea și întreținerea sistemelor automate de protecție, numite sisteme legate de siguranță.

În contextul global din prezent, T. este mai importantă ca niciodată, mai ales datorită presiunii crescute asupra organizațiilor din toate sectoarele și a implicării guvernelor pentru a îmbunătăți calitatea produselor și a adera la standarde stricte de siguranță și securitate.

T. oferă multe beneficii companiilor pe termen scurt și lung, chiar dacă pentru unele firme poate fi văzută drept un efort suplimentar. Astfel, o evidență completă și de încredere a tuturor activităților din trecut, ajută la investigarea și depanarea problemelor, cum ar fi retragerile de pe piață a anumitor produse, permițând părților implicate să localizeze sursa problemei. Datele generate de T., cum ar fi acreditările sale etice sau țara de origine, pot fi utilizate pentru a îmbunătăți procesele comerciale critice și pentru a aborda problemele de performanță legate de timpii de livrare, costurile de transport și gestionarea stocurilor, printre altele.

Sisteme de T.

Industria de prelucrare este cu adevărat globală. De pildă, mulți furnizori români folosesc materii prime din Asia, îndeosebi din China. Lanțul de aprovizionare pentru un singur produs poate fi extrem de complex, motiv pentru care T. este o cerință legală în multe sectoare. Acest lucru protejează consumatorul de un produs potențial periculos. Pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de modul în care sunt fabricate produsele și de problemele producției, transparența este tot mai apreciată.

Trasabilitatea deșeurilor de ambalaje

În ziua de astăzi, companiilor care genereaza deșeuri de ambalaje li se cere să fie mai responsabile din perspectiva urmăririi datelor. Reglementările din ce în ce mai stricte și așteptările clienților cresc, de asemenea, pe măsură ce societatea contemporană devine mai responsabilă pentru mediu. Astfel, organizațiile trebuie să poată răspunde cu certitudine la întrebări precum:

  • Ce deșeuri conține acest lot?
  • Ce poate fi reciclat în siguranță?
  • Care este cantitatea de deșeuri care se produce?
  • Care este destinația produselor?

Un plan de sustenabilitate, care să conțină trasabilitatea deșeurilor, permite companiilor să urmărească drumul deșeurilor, agenții de manipulare, locațiile și procedurile specifice zonelor prin care circulă.

Producătorii/importatorii de ambalaje din plastic acordă o atenție specială trasabilității produselor lor, care trebuie asigurată în toate etapele pentru a facilita controlul, retragerea produselor defecte, informațiile pentru consumatori și identificarea responsabilității.

În prezent, companiile iau materii prime, realizează un produs și îl distribuie clienților într-un ambalaj de unică folosință, care este apoi aruncat. Într-un sistem circular, în care plasticul este reutilizat, companiile ar trebui să colecteze, să curețe, să depoziteze și să redistribuie acel ambalaj. Toți acești pași costă bani și creează noi riscuri pentru afacere.

Fiecare pachet de produs, indiferent dacă este o sticlă de apă sau lasagna congelată, trebuie să aibă o etichetă unică în cazul în care există un lot care trebuie retras din cauza unui alergen nemarcat sau a unei contaminări bacteriene. Ambalajul poate fi marcat o dată când este umplut și apoi este aruncat. Pentru o economie circulară, este necesar, așadar, să existe o modalitate de a eticheta diferitele loturi de produse distribuite în același container.

Procedurile de T. și importanța lor în diverse sectoare

T. poate fi adaptată oricărei industrii. De fapt, unele sectoare, cum ar fi industria farmaceutică, sunt supuse legislației care o impune, precum Directiva Uniunii Europene privind medicamentele falsificate și Legea de securitate a lanțului de aprovizionare cu medicamente din Statele Unite.

Iată trei moduri în care sunt aplicate sistemele de T. în diverse domenii:

Industria farmaceutică 

OMS estimează că aproximativ 11% din medicamentele din țările în curs de dezvoltare sunt contrafăcute. T. optimizează acest proces – cu articolele serializate și raportarea datelor, poate fi identificată locația produselor și preluate numai produsele defecte, în loc de întregul lot. Acest lucru ajută la reducerea pierderilor monetare și face gestionarea rechemărilor mai rapidă și mai eficientă. De asemenea, asigură o gestionare eficientă a deșeurilor și optimizează fluxul de lucru, astfel încât personalul să aibă mai mult timp pentru a se concentra asupra pacienților.

Industria alimentară

Transparența în sănătatea publică, prevenirea, pregătirea și acțiunile corective pot deveni realitate prin utilizarea T. în cazul unei probleme de siguranță alimentară. Deoarece industria alimentară și a băuturilor are un lanț de aprovizionare lung și complex, lipsa de vizibilitate duce la riscuri mai mari de boli de origine alimentară, precum E. coli, listeria și salmonella. Producătorii, comercianții cu amănuntul și consumatorii trebuie să știe totul despre alimentele comercializate, cum ar fi originea ingredientelor și atributele lor sau unde au fost prelucrate. Drept urmare, T. poate oferi răspunsuri și poate atenua riscurile potențiale.

Industria resurselor naturale

Industria resurselor naturale este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a face originea produselor mai transparentă, pentru a asigura securitatea materiilor prime și pentru a fi mai conștientă de impactul asupra mediului. Deficitul de resurse a creat, de asemenea, necesitatea unei administrări mai bune, care să optimizeze timpul, să evite pierderile și să reducă riscurile. Atât consumatorii, cât și producătorii beneficiază atunci când știu de unde provin materiile prime care intră în produsele lor. Urmărirea acestor informații este și mai importantă în cazul în care apare falsificarea și permite modalități de a rezolva problema.

Trasabilitatea deșeurilor și a produselor- de ce este importantă?

Siguranța consumatorilor este literă de lege atunci când vine vorba de producție, îndeosebi de alimente și medicamente. Astfel, eforturile depuse în direcția menținerii unor standarde stricte de igienă și siguranță sunt și mai importante în contextul actual. Deci, pentru a menține aceste standarde, proprietarul unei companii trebuie să aibă vizibilitatea lanțului de aprovizionare.

Când vine vorba de siguranța consumatorilor, T. joacă un rol important, atât pentru consumabile, precum produsele alimentare și farmaceutice, cât și pentru bunurile industriale. Deși majoritatea informațiilor despre un produs sunt tipărite pe eticheta acestuia, T. este importantă pentru validare. Nu se poate merge doar după revendicările făcute de proprietarul mărcii.

Bunurile industriale, cum ar fi componentele din industria auto, aerospațială și multe altele, pot prezenta un risc serios pentru utilizatorii destinatari dacă acestea nu sunt validate sau certificate în mod corespunzător. Sistemul de T. ajută organizațiile să verifice unde este calitatea fiecărei componente, astfel, organizațiile pot lua măsuri corective cât mai devreme în cazul defecțiunilor.

Mai mult, consumabilele, pot provoca probleme grave de sănătate dacă produsul nu este conform. T. îi ajută pe proprietarii de mărci să urmărească lotul defect în cadrul lanțului de aprovizionare pentru rechemări mai rapide ale produselor. Dacă îți dorești să afli cum T. îți poate ajuta afacerea în asigurarea unui plan mai sustenabil, ne poți contacta pentru mai multe detalii!

Iată care sunt motivele pentru care T. este esențială pentru siguranța și succesul organizațiilor:

Simplificarea procesului prin intermediul tehnologiei

Programele de T. pot oferi vizibilitatea întregului ciclu de viață al fiecărei părți și pot maximiza valoarea datelor, pentru a identifica rapid problemele de producție sau tendințele și pentru a face îmbunătățiri proactive. Într-un studiu recent, s-a constatat că doar 23% dintre companii dispuneau de tehnologia necesară pentru a permite T. completă. Cu toate acestea, aproximativ 60% au declarat că intenționează să implementeze programe de software în anul următor.

Legături globale în siguranță

Lanțul de aprovizionare de astăzi este o rețea mondială foarte complexă, care necesită eforturi strategice sincronizate pentru a gestiona tranzacțiile și pentru a menține afacerile eficiente și profitabile. Pentru a asigura transparența și responsabilitatea pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, T. cu marcarea directă a pieselor, oferă o urmă documentată a fiecărui produs, istoricul său, componentele, calitatea și siguranța. Această tehnologie emergentă dovedește că produsele îndeplinesc anumite standarde sau sunt conforme cu reglementările industriei. De exemplu, unii producători de automobile trebuie să îndeplinească standardele de T. stabilite de Grupul de acțiune pentru industria auto. Inițiativele grupului respectiv funcționează pentru a oferi o vizibilitate și mai mare pe întregul lanț de aprovizionare global.

Eficiență împotriva mărfurilor contrafăcute

Un alt efect al globalizării industriei este creșterea mărfurilor contrafăcute. În timp ce falsificatorii profită de replicarea produselor, companiile pierd bani, iar locurile lor de muncă sunt puse în pericol. Falsificarea afectează și consumatorii. Multe produse contrafăcute, de la dispozitive electrice, la medicamente, nu respectă standardele de siguranță și calitate ale omologilor lor autentici, punând utilizatorii finali la un risc ridicat. În acest caz, marcarea pieselor cu numere de serie nu este suficientă, deoarece infractorii pot găsi modalități de a replica simbolurile respective.

Returnări de produse neconforme

Retragerile de produse de pe piață afectează aproape fiecare industrie. T. completă a pieselor este esențială pentru a-ți proteja compania împotriva răspunderii în caz de retragere, deoarece oferă producătorilor dovezi pentru a arăta că piesele lor sunt conforme cu orice standard de siguranță. Acest lucru poate reduce riscul retragerii anumitor produse de pe piață.

Cum poți combate contrafacerea, minimiza retragerile produselor de pe piață și respecta reglementările, în timp ce continui eforturile de creștere a valorilor operaționale? Răspunsul este, bineînțeles, T. completă, care poate include marcare cu laser sau cu știfturi și software-uri avansate de integrare.

Așadar, pentru fiecare industrie, fiecare produs, la fiecare nivel, T. este motorul unui lanț de aprovizionare global mai inteligent, mai sigur și complet conectat. Pe scurt, T. este un lanț de aprovizionare complex și eficient, care reprezintă cheia unei lumi mai durabile și a unei economii circulare.

sursa: ecosynergy
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x