Blog
Direcţia Naţională Anticorupţie efectuează cercetări asupra unor polițiști, din județul Alba, suspectați că protejează ”mafia lemnului”

Direcţia Naţională Anticorupţie efectuează cercetări asupra unor polițiști, din județul Alba, suspectați că protejează ”mafia lemnului”

Poliția din Alba trece printr-un scandal uriaș ca urmare a unei anchete de corupție demarată de Direcția Națională Anticorupție. Polițiști de la toate nivelurile sunt suspecți în dosar, alături de oameni de afaceri care activează în domeniul exploatării lemnului.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate corupţiei şi de fraudare a fondurilor europene, comise în cursul anilor 2021 şi 2022.

În cursul zilei de 09 iunie 2022, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în 50 de locaţii situate pe raza judeţului Alba, din care 10 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale”, a transmis DNA.

Percheziţiile au avut loc la posturi comunale de poliţie din zona Munţilor Apuseni și de pe Valea Sebeșului, la domiciliile unor poliţişti, o parte cu funcţii de conducere, precum şi la sedii de firme şi adrese ale unor oameni de afaceri.

Structurile vizate de procurori au fost IPJ Alba, Poliţia Oraşului Câmpeni, Secţia de Poliţie Rurală Câmpeni, posturile de poliţie comunale Sohodol, Poiana Vadului, Vidra. Surse judiciare susţin că sedii ale unor posturi comunale ar fi fost sigilate de către procurori. Faptele de fraudă din fonduri europene ar fi avut loc în legătură cu proiecte finanţate de AFIR.

Deocamdată, procurorii nu au ajuns la faza urmăririi penale ”in personam”, dar sursele citate susţin că percheziţii au avut loc la domiciliile celor mai importante persoane din cadrul IPJ Alba, precum şi de la vârful Poliţiei Câmpeni. De asemenea, au avut percheziţii şi alţi poliţiştii care lucrează la structurile comunale vizate.

Pădurile din Munţii Apuseni au reprezentat permanent după Revoluţie o sursă importantă de beneficii pentru afaceriştii din domeniul exploatării lemnului, dar şi pentru oamenii legii, care trebuiau să aplice legea atunci când constatau ilegalităţi.

În timp, la nivelul IPJ Alba, s-ar fi constituit o veritabilă reţea de protecţie a unor firme ce aveau drept obiect de activitate exploatarea şi procesarea masei lemnoase. Ancheta DNA are loc la puțin timp după decesul unui cunoscut parlamentar de Alba, considerat în trecut ”pionul cheie” al afacerilor ilegale cu lemn din Munții Apuseni.

Unii dintre funcţionarii publici vizaţi ar fi primit mită sau ar fi comis fapte de abuz în serviciu în pentru a nu îşi îndeplini sau îndeplini defectuos sarcinile de verificare prevenire şi control a traficului de masă lemnoasă. Sursele indică faptul că unii angajaţi din mediul MAI ar fi asigurat un palier de protecţie pentru afacerile derulate nelegal de către firmele vizate de anchetă.

Urmează citarea suspecților la DNA, audierea și declanșarea, dacă este cazul, a urmării penale ”in personam”.

Citește și articolul : DNA anchetează polițiști, șefi de post, funcționari din Apuseni, conectați la “Mafia Lemnului” 

sursa: ziare.com
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x