Blog
Ca să stii!  #Tăieri ilegale

Ca să stii! #Tăieri ilegale

În România suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul al XX-lea, ajungând azi la 29%. Astfel, ne aflăm sub media UE de 43% și considerabil sub capacitatea și optimul calculat pentru România de 45%. În prezent, suprafața împădurită este de 6.900.962 ha, circa jumătate fiind proprietate publică a statului sub administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva R.A., iar cealaltă jumătate proprietate privată a statului, a unităților administrativ-teritoriale, a obștilor și a persoanelor fizice. Circa 415.000 ha de pădure aparțin micilor proprietari cu suprafețe sub 100 ha și nu sunt administrate, fiind astfel expuse tăierilor ilegale.

De ce e important

De-a lungul istoriei sale, România a fost o țară acoperită în mare parte de păduri. Cum am spus, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultima sută de ani, ajungând azi la doar 29%, cu mult sub media europeană de 43%.

În fiecare oră, mai dispar, conform ultimelor estimări, aproximativ 6 hectare de pădure din tăieri legale și ilegale.

Problema

Tăierile ilegale din pădurile României sunt un subiect dezbătut deja de prea mult timp. Mai grav e că autoritățile au la dispoziție toată tehnologia necesară pentru a urmări tăierile de lemn, dar nu o folosesc. Operaționalizarea unui SUMAL eficient întârzie de ani de zile, ignorând soluții precum imaginile satelitare de înaltă rezoluție și a camerelor de supraveghere la intrarea în depozite.

Vezi si “Romania piede trei hectare de paduri pe ora”

surse: greenpeace, foto
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x