Blog
Legume cu concentrații de substanțe toxice peste medie pe piața din România! Autoritățile cer acum sancțiuni

Legume cu concentrații de substanțe toxice peste medie pe piața din România! Autoritățile cer acum sancțiuni

Legumicultorii care pun în vânzare legume cu concentrații de substanțe toxice mai mari decât limita permisă ar putea pierde subvențiile oferite de Ministerul Agriculturii. Politicienii vor acum ca subvențiile să fie stopate, iar legumele testate în piețe, după ce săptămâna trecută, polițiștii au început cercetările pentru mai mulți bărbați care au pus în vânzare substanţe toxice folosite în scopul coacerii forţate a legumelor din solarii şi legume stropite cu amestecuri chimice cu concentrații de opt ori mai mari decât limita admisă.

Acum, ministrul agriculturii, Petre Daea, spune că vrea să ia măsuri. Autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât să pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

„În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise„, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.

În plus, un senator de Buzău a lansat petiţia online „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!” prin intermediul căreia doreşte să determine administraţia locală să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

„Oamenii trebuie să ştie ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în pieţele din Buzău, pentru depistarea substanţelor neconforme din legume şi fructe! În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor. Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim şi să testăm mai mult?”, precizează senatorul Vlad Pufu în textul petiţiei online.

Substanțe toxice în Buzău

Săptămâna trecută, poliţiştii buzoieni au început cercetările împotriva a trei bărbați care au pus în vânzare substanţe toxice folosite în scopul coacerii forţate a legumelor din solarii şi legume stropite cu amestecuri chimice, de până la 8 ori mai concentrate faţă de limita admisă, produsele ajungând în depozite en-gros care aveau contracte cu mai multe hypermarketuri.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Buzău a informat că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

„Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat”, a transmis IPJ Buzău.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de 8 ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în en-grosuri aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

Sursa: GreenReport

Photo

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x