Blog
Buget de două miliarde de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice, în acest an. Dublu față de 2022

Buget de două miliarde de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice, în acest an. Dublu față de 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, are pentru 2023 un buget de două miliarde de lei, dublu față de sesiunea precedentă, adresându-se unui număr cel puțin dublu de beneficiari față de anul trecut, potrivit declarațiilor ministrului mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna.

„În perioada următoare vom definitiva ghidul de finanțare pentru acest program, astfel încât persoanele fizice și juridice interesate să se înscrie și să beneficieze de fondurile alocate pentru a monta panouri fotovoltaice să o poată face în cel mai scurt timp”, a spus Tanczos Barna.

La începutul lunii decembrie 2022, ministrul mediului estima, pentru ediția din 2023 a programului Casa Verde Fotovoltaice „o avalanşă de câteva sute de mii de cereri”.

„Am decis să regândim sistemul de implementare, pentru că 300.000 – 400.000 de fotovoltaice pentru case nu pot fi gestionate de o instituţie centrală. Asta ar însemna să angajăm sute de oameni, să ne organizăm şi în teritoriu, asta ar însemna să cheltuim foarte mulţi bani publici pentru a construi o nouă instituţie care să implementeze un asemenea program”, a spus atunci ministrul, citat de Agerpres, în cadrul ședinței Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților.

Cu aceeași ocazie, Tanczos Barna a precizat că în urma discuțiilor avute cu reprezentanți asociaţiilor municipiilor, orașelor și comunelor s-a ajuns la concluzia că programul poate fi implementat împreună cu aceste entități, prin descentralizare.

Am avea în felul acesta peste 3.000 de agenţi de implementare”, a explicat ministrul.

Guvernul, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost aprobat, joi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, programele AFM vor avea anul acesta un buget de peste 13,3 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru finanțarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât și pentru continuarea programelor cunoscute și pentru finanțarea unor programe noi.

Sursa: greenreport
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x