Blog
Prime de aproape 10.000 de euro (de persoană) pentru directori din Romsilva

Prime de aproape 10.000 de euro (de persoană) pentru directori din Romsilva

Prime de aproape 10.000 de euro (de persoană) pentru directori din Romsilva, pentru ”realizări deosebite în 2022”. În top, cu prime de până la 5.000 de euro, sunt și secretarele și șoferii!

Sfârșitul anului 2022 a fost unul extrem de generos pentru unii angajați ai regiei care administrează pădurile publice ale României, Romsilva. Unii directori, din direcții silvice mai ”performante”, precum Suceava, Argeș sau Bacău au primit, în lunile noiembrie și decembrie, bonusuri de aproape 10.000 de euro fiecare. Conducători auto (șoferi) și secretare au beneficiat, la rândul lor de prime mai mult decât consistente, de aproximativ 4-5.000 de euro.

Jurnalistul de investigație Andrei Cirucanu, care a făcut publice, pe blogul propriu, documente cu sumele premiilor constată (cel puțin) două anomalii: că s-au acordat astfel de bonusuri atât în luna noiembrie (pentru majoritatea angajaților Romsilva), cât și în luna decembrie (pentru ”premianții premianților” din Suceava, Argeș și Bacău), dar și că secretarele și șoferii au primit, în unele cazuri, sume mai mari decât inginerii silvici.

De remarcat și faptul că județele Suceava și Argeș au fost, în ultimii ani, în topul celor cu tăieri ilegale de păduri, în vreme ce în județul Bacău a existat, pe lângă tăieri ilegale, și o intensă activitate de recoltare ilegală a trufelor. De altfel, primele zile ale anului 2023 au venit cu o condamnare de răsunet, pentru liderii Clanului ”Brânză”, responsabil de o mare parte a tăierilor ilegale de păduri din județul Argeș, în vreme ce anul trecut s-a încheiat cu o condamnare pentru un șef al Gărzii Forestiere Suceava, mituit de Mafia Pădurilor. În niciunul dintre cazuri n-a fost ”meritul” silvicilor pentru că s-a ajuns la condamnări penale, dimpotrivă.

Potrivit lui Andrei Ciurcanu, în Direcțiile Silvice Suceava, Argeș, Bacău primele propuse au ajuns la 2,6 milioane de lei. ”Documentele interne arată că în unele cazuri bonusurile propuse pentru șoferii sau secretarele din unele direcții din țară au fost mai mari decât cele oferite inginerilor silvici sau economiștilor din alte direcții”, scrie jurnalistul.

De exemplu, Direcția Silvică Suceava a propus bonusuri în valoare de 1.64 milioane RON pentru 58 de angajați din aparatul central. În lista, alături de conducerea unității, șefi de birou și ingineri silvici, sunt propuse pentru bonusuri și alte categorii de angajați.

Din documentele interne reiese că premiul (noiembrie/decembrie) al unei secretare valorează 26.910 RON, un șofer a fost propus cu bonus în valoarea de 20.475 RON, un lucrător comercial cu 17.550, iar un ajutor de analist cu 26.910 RON. De menționat că suma alocată pentru ajutorul de analist este mai mare decât cea pentru persoana care ocupă funcția de analist și care apare cu premiu în valoare de 19.305 RON. Adică, 7.000 de RON mai puțin.

Cele mai mari bonusuri sunt propuse conducerii unității: director – 49.725 RON, director tehnic – 44.460 RON și director economic/comercial – 41.535 RON. Spre deosebire de Suceava, Direcția Silvică Argeș a propus 22 de angajați pentru prime care valorează aproape jumătate de milion de RON. Cele mai mari prime sunt alocate conducerii unității: director – 46.688 RON, director tehnic – 40.852 RON și director economic – 40.630 RON.

În lista, alături de conducerea unității, șefi de birou și ingineri silvici, sunt propuse pentru prime și alte categorii de angajați. Un șofer este încadrat cu o primă de 15.952 RON, un îngrijitor cu 11.048 RON, în timp ce bonusul pentru o secretară pentru lunile noiembrie și decembrie ajunge la 14.629 RON.

sursa: romaniacurata

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x