Blog
Sisteme de captare a deșeurilor plutitoare au fost instalate pe Dâmbovița, Ialomița, Argeș, Jiu și Mureș

Sisteme de captare a deșeurilor plutitoare au fost instalate pe Dâmbovița, Ialomița, Argeș, Jiu și Mureș

Cinci sisteme de captare a deşeurilor plutitoare au fost amplasate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş în cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape”, iniţiată de Dorna în parteneriat cu Administraţia Naţională Apele Române şi cu suportul Asociaţiei CSR Nest din Bucureşti.

În primă fază, râurile Ialomiţa şi Dâmboviţa, au fost instalate, în primăvara acestui an, dispozitive de colectare de tip Litter Trap, capcane realizate din plastic colectat de pe ape şi reciclat ulterior, iar faza a doua a proiectului, încheiată în această lună, s-a derulat pe râurile Argeş, Jiu şi Mureş, unde au fost instalate dispozitive de tip Log Boom.

La dispozitivele de tip Litter Trap, colectarea se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare, deşeurile captate fiind direcţionate către o „capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafaţa apei, în timp ce Log Boom este o soluţie simplificată şi adaptată la specificul geografic şi hidrologic (debit, lăţime, adâncime, rezistenţa malurilor etc.) al acestor râuri, astfel încât dispozitivele să funcţioneze în condiţii optime şi la capacitate maximă.

„Fie că vorbim de capcane plutitoare de tip Litter Trap sau de sisteme din material plutitor HDPE de tip Log Boom, niciunul din aceste dispozitive nu afectează flora şi fauna sălbatică. Deşeurile acumulate de fiecare dispozitiv vor fi, ulterior, trimise la staţia de sortare şi apoi redirecţionate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi. Dincolo de impactul direct asupra mediului prin inovarea ambalajelor, reutilizarea resurselor şi măsurile pentru reducerea poluării, obiectivul Dorna este de a convinge cât mai mulţi oameni să participe la această schimbare, prin adoptarea unui comportament responsabil faţă de mediu şi însuşirea principiilor colectării separate„, a precizat directorul de marketing al Coca-Cola România, Iuliana Nedelcu, potrivit Agerpres.

În cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape” iniţiatorii îşi propun ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pun pe piaţă.

sursa: green report
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x