Blog
De ce are România atât de multe incendii de vegetație?

De ce are România atât de multe incendii de vegetație?

România este una dintre țările europene cele mai afectate de incendii de vegetație. Nouă din zece incendii sunt provocate de acțiunea umană, în special de neglijența și focurile puse necontrolat pentru curățarea terenurilor.

Cercetătorul Alexandru Luchiian lucrează în IT, ca specialist în sisteme inteligente. El a creat mai multe platforme de monitorizare a calității aerului, a apei și mai nou a incendiilor de vegetație.

Alexandru Luchiian a publicat o analiză pe site-ul InfoClima.ro, si afirma ca  ”Totul a început în 2019, când au început să fie în jur de 350 de incendii pe an. Ulterior, în 2020, au fost în creștere, până la 400. Anul acesta, deja, la sfârșitul lunii iulie, avem 730 de incendii. Asta înseamnă că creșterea este foarte rapidă, din păcate”.

De ce nu sunt prinși autorii incendiilor de vegetație? ”Am văzut astfel de incendii la marginea drumului, am sunat la pompieri, au venit aceștia, nu era nici o persoană pe zece kilometri pătrați. Deci cineva a pus acolo, cu intenția de a curăța terenul, a văzut că scapă de sub control și a plecat. De cele mai multe ori, se învinuiește proprietarul terenului, dar când focul începe și arde zeci de hectare, cu o probabilitate destul de mică se știe cam de unde a plecat, dar nu se știe exact cine a fost persoana respectivă și dacă nu este prinsă în fapt, este mai greu de acuzat și de tras la răspundere”, spune cercetătorul.

Incendiile de vegetație: de la cauze la posibile soluții

În ultimii ani, incendiile de pădure care au coincis cu secete și valuri de căldură record, după cum putem observa și în perioada aceasta, au afectat regiuni din centrul și nordul Europei care nu sunt de obicei predispuse la incendii.

Se preconizează o extindere a zonelor predispuse la incendii și sezoane de incendii mai lungi în majoritatea regiunilor europene, în special în cazul scenariilor cu emisii ridicate, astfel încât avem nevoie de măsuri suplimentare de adaptare.

Incediile de vegetație în România

România a fost cea mai afectată țară din Uniunea Europeană de incendiile de pădure, potrivit unui raport al Comisiei Europene pentru anul 2020.

Incendiile de pădure au afectat grav siturile europene Natura 2000: peste 136.000 ha – aproximativ 40% din suprafața totală distrusă de foc în 2020 –, ceva mai puțin decât în 2019, dar peste media ultimilor nouă ani. La fel ca în 2019, România a însumat din nou aproape jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor Natura 2000, cea mai mare suprafață fiind în Rezervația Biosferei Delta Dunării;

Dacă în trecut incendiile de vegetație erau prezente doar în zona mediteraneană, odată cu schimbările climatice și încălzirea globală, incendiile au început să devină o amenințare tot mai mare și pentru Europa Centrală și de Nord.

În 2021, o serie de incendii devastatoare au coincis cu valuri de căldură record, mai întâi în iunie și apoi la sfârșitul lui iulie și până la jumătatea lui august. Acestea au afectat țări din întreaga regiune mediteraneană, inclusiv Turcia, Grecia, Italia, Franța, Albania, Macedonia de Nord și Spania, Algeria și Tunisia în nordul Africii, țări din Orientul Mijlociu, precum Liban și Israel.

La nivelul Europei

În medie, aproximativ 65 000 de incendii au loc în Europa în fiecare an, arzând aproximativ o jumătate de milion (500 000) de hectare de terenuri sălbatice și păduri; cea mai mare parte a suprafeței arse, peste 85%, se află în regiunea mediteraneană europeană.

Peste nouă din 10 incendii sunt provocate de acțiuni umane. Neglijența și focurile puse necontrolat pentru curățarea terenurilor, rămân cauzele principale ale nenorocirilor.

Situația a fost și mai gravă în sezonul incendiilor forestiere din 2021. Până la momentul publicării acestui raport, au ars aproape 0,5 milioane de hectare, 61% dintre acestea fiind păduri a căror regenerare va dura mulți ani. Aproximativ 25% dintre zonele care au ars în Europa se aflau în interiorul siturilor „Natura 2000”.

La nivelul întregii planete

În ultimii ani, incendii devastatoare și fără precedent sunt raportate în întreagă lume, din Statele Unite (California), până în Australia, Indonezia, Africa, zona amazoniană și chiar zona arctică (Siberia).

În perioada 2012-2021 au avut loc în medie 61.000 de incendii de vegetație anual, fiind afectate aproximativ trei milioane de hectare de pământ. În 2021, aproape 59.000 de incendii de vegetație au ars 2.87 milioane de hectare. De la 1 iunie 2022, peste 27.800 de incendii de vegetație au afectat în acest an aproximativ 770.000 ha.

Incidența incendiilor crește sau scade?

De la an la an, schimbările climatice sunt și ele tot mai prezente. O tendință de creștere ușor de remarcat indică niveluri mai ridicate ale pericolului de incendii, sezoane mai lungi ale incendiilor și incendii de mari proporții și violente, cu propagare rapidă, în fața cărora mijloacele tradiționale de stingere a incendiilor sunt ineficiente.

Anul acesta, aproximativ 130.000 ha arseseră deja până la sfârșitul lunii iunie, o suprafață la fel de mare cu cea arsa între anii 1986-2005 în urma a aproape 3.000 de incendii de pădure în care au fost afectate aproape 13.000 ha.

Momentul a marcat debutul tradițional al sezonului incendiilor. Incendiile au început să afecteze, pe lângă statele sudice, și Europa Centrală și de Nord. Peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane.

De aceea, pentru prevenirea dezastrelor, este esențial ca oamenii să fie sensibilizați în acest sens și să se organizeze campanii educative cu privire la riscul de incendiu.

Principalele constatări din raportul publicat de Comisia Europeană: 

Din raportul pe 2020 despre incendiile forestiere reiese că România a fost țara cea mai afectată, urmată de Portugalia, Spania și Italia;
În 2020, incendii care s-au întins pe o suprafață de peste 30 ha au afectat 20 de state membre ale UE, distrugând aproape 340.000 ha, suprafață care depășește ușor cifra înregistrată în 2019;
Totodată, în sezonul incendiilor din 2020 și-au pierdut viața mai mulți oameni decât în 2019: raportarea națională din partea Spaniei a înregistrat șase victime, dintre care patru pompieri;
În 2020, cartografierea rapidă prin intermediul serviciului Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență a fost activată de 17 ori pentru cartografierea detaliată a incendiilor forestiere, un număr mai mic, deocamdată, față de activările din 2021;
Mecanismul de protecție civilă al UE a fost modernizat cu o flotă de avioane de stingere a incendiilor prin intermediul rescEU în 2019, consolidându-și capacitatea de a asista țările pe parcursul actualului sezon al incendiilor.
Putem vedea și în cazul României că de la an la an incidența crește, astfel din 2019 incendiile de vegetație sunt tot mai frecvente și violente, făcând pagube imense. În 2020 numărul incendiilor a continuat să fie în creștere, iar pe la jumătatea lui 2021, prognoza incendiilor nu era favorabilă.

Pentru ca pădurea — locul ideal de plimbare și recreere — să nu fie expusă la pericole precum un potențial incendiu, vă recomand următoarele:

Nu faceți foc decât în locuri permise, la adăpost de vânt, curățând terenul din jur de orice material ce se poate aprinde !
Nu faceți foc în caz de vânt puternic și pe timp secetos !
Nu părăsiți niciodată focul făcut înainte de a va asigura de stingerea lui completă.
Nu fumați și nu aruncați la întâmplare resturile de chibrituri și țigări aprinse în pădure.
Nu lăsați în aer liber borcanele și sticlele goale pentru că la interacțiunea acestora cu razele solare se poate produce focalizarea căldurii și se pot aprinde materialele combustibile din jurul lor.
Depozitați cenușa rezultată din ardere în gropi speciale, după ce ați stins-o cu apă.
Anunțați repede orice incendiu pe care îl observați și interveniți cu mijloacele avute la îndemână.

sursa: RFI, foto, infoclima.ro
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x