Blog
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezentat, în guvern, situația cauzată de fenomenele meteo extreme care afectează România, considerând că este „ciudată”, iar cauza ei stă în schimbările climatice la nivel global

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezentat, în guvern, situația cauzată de fenomenele meteo extreme care afectează România, considerând că este „ciudată”, iar cauza ei stă în schimbările climatice la nivel global

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezentat in guvern, situația cauzată de fenomenele meteo extreme care afectează România, considerând că este „ciudată”, iar cauza ei stă în schimbările climatice la nivel global.

„Urmărim zi de zi aceste fenomene. Seceta putem afirma că peste 70% din țară e afectată de diverse faze ale secetei pedologice, avem din păcate și zone cu secetă pedologică extremă. Sunt doar câteva zone restrânse unde cantitatea de precipitații este optimă și sunt câteva zone afectate de ploi și furtuni cu grindină, care se anunță în paralel cu valul de căldură. O situație destul de ciudată, dar reală, probabil cauzată de schimbările climatice”, a prezentat ministrul situația.

Ministrul Mediului a spus că seceta se va agrava în următoarele săptămâni, ceea ce va fi critic pentru unele bazine.

„Sunt deja bazine unde sunt râuri secate. Sunt câteva regiuni unde media precipitațiilor din ultimele luni e la mai puțin de jumătate față de anii precedenți. Următoarele trei săptămâni o să fie caracterizate de aceste fenomene extreme. Dupa 15 iulie, vine un val de căldura care va amplifica acest fenomen de secetă.

De aceea, am făcut un apel la folosirea responsabilă a apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe de captare, de tratare, de transport, de distribuție și nu putem, mai ales în perioadele de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală, pentru a uda. Punem în pericol alimentarea acestor sisteme pe termen mediu și lung”, a avertizat ministrul Mediului.

Amintim că marți Apele Române au transmis un apel general la populație să folosească cu măsură apa și doar pentru uz menajer. Deja există peste 100 de localități din numeroase județe, inclusiv din jurul Bucureștiului, unde apa potabilă a fost raționalizată de autorități.

În acest context, premierul Ciucă a cerut Guvernului să se coordoneze cu autoritățile locale și să alcătuiască un „plan cât se poate de coerent, ca să fim în măsură să reacționăm cât se poate de oportun”.

sursa: spotmedia, foto
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x