Blog
Exproprieri și defrișări în situri Natura 2000 pentru Autostrada A8 “Unirii”

Exproprieri și defrișări în situri Natura 2000 pentru Autostrada A8 “Unirii”

În cadrul unor întruniri, la care au participat reprezentanţi de la diverse autorităţi, au fost prezentate noi detalii despre stadiul demersurilor pentru Autostrada Unirii.

Două şedinţe ale Comisiei de Analiză Tehnică pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi, Secţiunea II – Miercurea Nirajului – Leghin, adică zona montană pe care va construită A8, au avut loc zilele trecute. În cadrul acestora, proiectantul autostrăzii a făcut o descriere a proiectului şi a depus un memoriu de prezentare pentru această secţiune.

Urmează ca, în baza acestuia, instituţiile cu drept de avizare să vină cu propriile cerinţe şi observaţii pentru procedura de evaluare, în scopul obţinerii acordului de mediu. La întrunirile de la Miercurea Ciuc şi Piatra Neamţ au participat reprezentanţi de la Apele Române, Garda Naţională de Mediu, Directia Silvică, Garda Forestieră, ISU, Compania de Autostrăzi, un consilier al ministrului Transporturilor, cât și alții.

„Primăriile de pe aliniamentul traseului A8 din judeţul Neamţ, respectiv comunele Grinţieş, Ceahlău, Poiana Teiului, Pipirig şi Vânători Neamţ au prezentat puncte de vedere cu avize favorabile în cadrul procedurii. Proiectul autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ, secţiunea 2 Miercurea Nirajului – Leghin (comuna Pipirig – n.red.) va avea o lungime totală de 159 km“, a declarat Adrian Niţă, prefectul Neamţului.

Traseul montan al Autostrăzii Unirii va traversa teritoriul judeţului Mureş pe o lungime de 25,3 kilometri, în Harghita pe 81,6 kilometri, iar în judeţul Neamţ pe o lungime de 52 kilometri. Alţi aproape 100 de kilometri vor fi pe sectorul Târgu Neamţ – Târgu Frumos – Iaşi – Ungheni. Când vor începe efectiv lucrările nu se ştie, studiul de fezabilitate şi ale documente fiind refăcute în anii din urmă.

„Întâlnirea (pe 6 mai 2022 – n.red.) a fost precedată de una ce a avut loc la Miercurea Ciuc, la sediul APM Harghita, unde s-a desfăşurat şedinţa Comisiei de Analiză Tehnică, pentru secţiunea 2, zona de munte Miercurea Nirajului – Leghin. APM Harghita va transmite decizia etapei de încadrare către APM Neamţ, care are competenţa delegată de către ANPM în cadrul procedurii de obţinere a Acordului de mediu şi care este una favorabilă“, a mai afirmat prefectul Niţă.

Conform unor analize preliminare, suprafeţele împădurite estimate a fi defrişate pentru Secţiunea 2 a autostrăzii sunt de circa 1.046 de hectare. Realizarea proiectului presupune „afectarea“ unor  suprafeţe cu diverse categorii de folosinţă precum agricole, neproductive, curţi, construcţii, drumuri, ape, spaţii verzi. Terenurile sunt situate în extravilanul şi intravilanul unor localităţi, parte a domeniului public şi privat, care se vor expropria.

Sectorul autostrăzii din zona montană intersectează situri Natura 2000 – Dealurile Târnavei Mici – Bichet, Dealurile Târnavelor şi Valea Nirajului, Borzonţ, Desiunea şi Munţii Giurgeului, dar şi parcuri naţionale, Vânători Neamţ, Ceahlău şi Rezervaţia de Zimbri Vânători. Amplasamentul pe care urmează să se implementeze proiectul se suprapune şi pe 18 ape de suprafaţă, care fac parte din bazinele hidrografice Mureş şi Siret.

„Nu au fost inregistrate contestatii la anuntul public de solicitare. Punctele de vedere din partea membrilor Comisiei de Analiză Tehnică pentru Autostrada A 8 ce conţin diverse menţiuni sau precizări vor fi înaintate beneficiarului. Vor fi analizate şi definitivate în cadrul Studiului de Evaluare Adecvată şi Raportul privind Impactul Asupra Mediului“, a mai afirmat prefectul Neamţului.

surse: adevarul

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x