Blog
Pe 17 mai, la Bucureşti, este găzduit cel mai mare eveniment din Sud Estul Europei despre energia regenerabilă.

Pe 17 mai, la Bucureşti, este găzduit cel mai mare eveniment din Sud Estul Europei despre energia regenerabilă.

Au mai rămas doar câteva zile până la Conferinţa RESinvest, care soseşte într-un moment istoric pentru Uniunea Europeană – pachetul REPower EU, menit să asigure independenţa energetică a continentului, este pe punctul de a fi votat. Acest pas va accelera semnificativ dezvoltarea energiei curate pe continent.

Evenimentele recente din Ucraina au dus la realizări importante pentru noi toţi – printre ele, faptul că nu mai putem fi dependenţi de combustibilii fosili din Rusia. Ţările europene s-au angajat pe drumul către un 2030 mai sustenabil şi vedem deja investiţii la scară masivă, cu zeci de megawaţi în stadiul de planificare. România îşi va dubla capacitatea de energie verde instalată în următorul deceniu, iar ţările din regiune urmăresc obiective la fel de ambiţioase. “Investiţiile sunt cheia către independenţa şi securitatea energetică a României”, a declarat ministrul Energiei al României, Virgil-Daniel Popescu.

Pentru a avea succes, acest plan implică mult mai mult decât stabilirea noilor ţinte de investiţii -va fi necesară dezvoltarea unui lanţ de producţie complex care include totul, de la fabricarea componentelor pentru turbine eoliene şi panouri fotovoltaice, la dezvoltarea serviciilor digitale şi recalificarea forţei de muncă. “Reconstruirea unui lanţ valoric al UE puternic şi rezilient este esenţială pentru îndeplinirea ambiţiei noastre de a atinge 1 terawatt de energie solară în UE până în 2030. Energia solară este o sursa de energie curată economică, precum şi o tehnologie uşor de implementat. Europa de Sud-est are un potenţial solar imens care trebuie deblocat”, a declarat Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe. Giles Dickson, CEO al WindEurope a notat de asemenea că “Sud-estul Europei are un potenţial uriaş pentru extinderea surselor regenerabile şi în special pentru dezvoltarea unui lanţ de valoare puternic in energie eoliană şi solară.”

România produce deja generatoare şi sisteme electrice de control pentru turbine, rulmenţi, piese forjate şi găzduieşte cel mai mare centru de tehnicieni în energie regenerabilă din Sud-estul Europei la Constanţa, succes care poate fi replicat şi în alte arii ale industriei. Este o oportunitate imensă de a dezvolta o ramură competitivă a economiei şi de a deveni un pionier regional într-un sector care va continua să crească în următorii ani. “Dacă vom absorbi cele 20 miliarde de euro deja oferite de UE pentru sectorul energetic al României, se vor crea peste 90.000 de locuri de muncă. Un număr impresionant,” a explicat CEO-ul Enel România, Carlo Pignoloni.

Astăzi putem vedea o aliniere în obiectivele Europei pentru climă şi securitate energetică. “Trebuie să nu înlocuim o dependenţă de importurile de gaze fosile cu o altă dependenţă de importurile de tehnologii regenerabile cauzate de lanţuri de aprovizionare instabile. Este timpul ca România să capteze cât mai multă valoare din ceea ce are de oferit tehnologia, atât din punct de vedere social, cât şi economic, şi să-şi dezvolte capacităţile interne de producţie,” a adăugat Mihai Balan, directorul executiv al RPIA.

Conferinţa RESinvest va analiza metode concrete de stimulare a dezvoltării capacităţilor de producţie în regiune. Evenimentul va reuni ministerele energiei din România, Grecia şi Bulgaria; reprezentanţi ai Comisiei Europene; şi mari investitori, dezvoltatori şi companii din lanţul de producţie si servicii.

RESinvest este conferinţa oficială a industriei de energie regenerabilă şi va avea loc pe 17 Mai la Bucureşti. Conferinţa este realizată la iniţiativa RWEA (Asociaţia Română pentru Energie Eoliană) şi RPIA (Asociaţia Română pentru Energie Fotovoltaică) şi beneficiază de vizibilitate şi sprijin la nivel European prin WindEurope şi SolarPower Europe.

surse: bursa.ro, foto

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x