Blog
Se anunță un proiect de lege care să permită funcționarea hidrocentralelor construite în arii naturale protejate

Se anunță un proiect de lege care să permită funcționarea hidrocentralelor construite în arii naturale protejate

Parlamentarii PSD au printre priorităţi modificarea cadrului legislativ în cazul unor hidrocentrale fără aviz de funcţionare, a anunțat purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, citat de Agerpres.

„Priorităţile PSD sunt cele referitoare la susţinerea programului de guvernare pe toate domeniile de activitate, începând cu economie, sănătate, agricultură şi aşa mai departe. Aceasta este prioritatea noastră şi sigur că sunt şi chestiuni punctuale, specifice. Spre exemplu, ştiu că lucrează în acest moment colegii din Senat la iniţiative legislative care au reieşit ca necesitate din interiorul comisiei de anchetă referitoare la analiza creşterii preţurilor la energie şi gaze. Este vorba despre acele hidrocentrale care nu au aviz astăzi şi, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Mediului, ai autorităţilor competente, a reieşit că s-ar putea modifica cadrul legislativ, astfel încât acei 600 de MW care ne-ar fi extrem de necesari în acest moment să poată să fie puşi în funcţiune cât mai repede”, a afirmat Oprea la finalul Consiliului Naţional al PSD.

Miza: finalizarea hidocentralelor din defielul Jiului, în plină arie naturală protejată

Amenajarea hidroenergetică de pe Jiu presupune construirea unui baraj şi a unei microhidrocentrale la Livezeni şi a 2 centrale hidroelectrice la Dumitra şi Bumbeşti Jiu. Lucrările au început în 2004 şi ar fi realizate în proporţie de 90 %, potrivit Hidroelectrica.

Compania de stat susține finalizarea proiectului în condițiile în care ar fi fost investite deja 175 de milioane de euro, deși Justiția a blocat construcția în absența unui studiu de impact asupra mediului.

Conform G4media, constructorul este compania Romelectro, condusă de apropiaţi ai lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru PSD al Industriilor în Guvernul Adrian Năstase. De notat şi că actualul director al Hidroelectrica este Bogdan Badea, considerat un apropiat al fostului ministru ALDE, Daniel Chiţoiu.

Este de precizat că în luna decembrie 2021, organizațiile de mediu Bankwatch România și Agent Green au adresat scrisori deschise Comisiei parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electric și solicită să renunțe la ideea ”modificării limitelor ariilor protejate și/sau desemnarea unor arii protejate noi în compensare” pentru a putea permite finalizarea unor proiecte hidroenergetice, precum hidocentralele din Parcul Național Defileul Jiului, arie naturală protejată (sit Natura 2000).

ONG-urile de mediu atrag atenția că România este în procedură de infringement încă din 2015 pentru astfel de hidrocentrale construite în situri Natura 2000. ”Continuarea construcției acestor proiecte prin desființarea siturilor Natura 2000 ne va trimite cu siguranță cu un nou caz la Curtea de Justiției a Uniunii Europene”, notează ong-urile de mediu. 

surse: g4media, foto

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x