Blog
SGR – Sistemul Garanție-Returnare, posibil să fie funcțional în România din octombrie 2022

SGR – Sistemul Garanție-Returnare, posibil să fie funcțional în România din octombrie 2022

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern care reglementează sistemul garanție-returnare, o inițiativă ce presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură, sumă care va fi recuperată de client imediat ce ambalaje folosite sunt returnate în magazinele din România. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.‍

Ce ambalaje sunt vizate

Sistemul garanție-returnare se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Conform sistemului garanție-returnare, cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului cu un procent de 20%. Comercianții au obligația să organizeze puncte de returnare în mod automat sau manual, în funcție de capacitatea magazinului.

SGR-ul funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață. Implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deșeurilor din luna august a acestui an — Tánczos Barna, ministrul Mediului 

Ministerul Mediului mai spune că în primul an de implementare a sistemului este vizată o rată de recuperare a ambalajelor de 65% la sticlă, plastic și metal, urmând ca în anul al treilea de implementare să se ajungă la 85-95%.

Hotărârea de Guvern prevede ca, după selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

sursa: naturetalks

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x